НОВИНИ

Пробив в сигурността или случайност - как службите допуснаха втори опит за покушение срещу Тръмп?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:49, 16.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Вторият опит за убийство на Доналд Тръмп в рамките на два месеца очаквано повдигна въпроса дали има пробив в сигурността при охраната на бившия президент. Знаете - от Сикрет сървис охраняват милиардера, а след предходното покушение, броят на агентите, които го пазят, е засилен.

Оставка на шефа на Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл, засилена охрана по време на предизборни митинги - всичко това последва опита за убийство на Доналд Тръмп в Пенсилвания през юли. Няма как да не си задаваме въпроса - защо куршуми отново свистяха близо до кандидата на републиканците. Този път, обаче, службите са си свършили работата, смята бившият агент на Сикрет сървис Джейсън Ръсел.

Джейсън Ръсел, експерт по сигурност, бивш агент от Сикрет сървис: "Ако при нападението в Пенсилвания действително имаше допуснати грешки, то сега това далеч не е така. Охраната си е свършила работата. Да - те не могат да бъдат навсякъде - все пак става дума за човешки същества и ограничен ресурс. Очевидно нападателят е бил добре подготвен - носел е бронежилетка, знаел е какво прави. Не става дума за аматьор, а за внимателно планирани действия. Знаел е къде да застане, знаел е, че бившият президент Тръмп редовно посещава това игрище."

Охраната по време на митинги на Доналд Тръмп беше засилена, но броят на агентите, които го придружават в свободното му време, е ограничен, казва още Ръсел. Голф игрището, където стана вторият опит за убийство, е недалеч от имението Мар-а-Лаго, а самият Тръмп вече беше съобщил, че планира утре да държи реч там.

Джейсън Ръсел, експерт по сигурност, бивш агент от Сикрет сървис: "Не е трудно да видиш кордона му - лесно се забелязват лицата, които са под засилена охрана. И не е трудно, да се досетиш, че вероятно Тръмп се е отправил към собственото си голф игрище, където често е сниман как играе. Вероятно нападателят е разчитал да успее да стреля, докато той е на първите 5-6 дупки и е близо до оградата. Но е бил заловен от агентите."

Очаква се след поредното покушение охраната на Тръмп да бъде значително затегната в седмиците преди вота на 5 ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан привлече американското крило Тайлър Маршал
Балкан привлече американското крило Тайлър Маршал
Президентът призова да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти по темата за авиокатастрофата
Президентът призова да не се допускат политически спекуланти и самозвани експерти по темата за авиокатастрофата