НОВИНИ

Защо гарата в Дупница се наводнява след по-силен дъжд?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 16.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Куриозно, но лошото време и обилните дъждове през годината оказват влияние и на държавните железници у нас. Един от примерите е гарата в Дупница, която много често се оказва под вода. Друг проблем в сектора са спрените влакови линии на БДЖ между София и Петрич, които създават проблеми на хората, които пътуват от Югозапада към столицата и обратно. За всичко това сигнализираха синдикатите.

Обърквания с разписанието и загуба на време - това споделиха повечето хора, които срещнахме тази сутрин на гарата в Дупница. Експертът от КТ "Подкрепа" Марио Нинов обясни, че проблемът с наводняването на гарата е решен преди 15 години като е направен цялостен ремонт с отводнителни канали, но системното неподдържане води до това хората да газят до колене във вода след по-силен дъжд.

"Логично е, когато гарата се намира на най-ниската точка и заради естествения водосбор да се получават такива проблеми. Но за това са инженерите и те решават проблемите. Проблемите бяха решени, но ако нещо не се поддържа, няма как вечно да стои. В случая просто някой трябва да се обади на местните власти, в общината, в съответните структури, които трябва да осигурят поддържане на всички съоръжения, които бяха изградени преди 15 години. В момента не работят, заради това, че не са почистени", каза Нинов.

Проблемът с отмяната на влакове пък е от пролетта на тази година.

"Мотото на ръководството беше, че имат желание да подобрят обслужването на пътниците във връзка с ремонта на Централна гара. Нещо, което не отговаря на истината. Истинската причина , че парите за заплати в БДЖ не стигат и те не стигат с 42 милиона. Една от мерките, които предприема ръководството, за да могат да оцеляват по някакъв начин да дадат заплати, е да намалят разходите. Намаляването на разходите става като отменят влакове".

Вижте подробности в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Руйков завърши сезона в картинг шампионата ROK Cup с победа и титлата
Любослав Руйков завърши сезона в картинг шампионата ROK Cup с победа и титлата
ЦСКА ще разчита на завръщащите се фенове в търсене на първа победа при Томаш
ЦСКА ще разчита на завръщащите се фенове в търсене на първа победа при Томаш