НОВИНИ

Поредно оскверняване на паметник "Майка България" във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 21.05.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата във Велико Търново води разследване по досъдебно производство за пореден акт на вандализъм на един от паметниците в центъра на града. Вчера в полицията е подаден сигнал, че 20-годишен мъж и негов спътник навлезли с лек автомобил в парковото пространство около паметник "Майка България" и започнали да си правят снимки с монумента. Това е поредното оскверняване на историческата светиня.

Инцидентът станал в тъмната част на деня. Случайно преминаващи хора заснели с телефон вандалския акт и подали сигнал до полицията. Задържан е 20-годишен младеж, чиято вина тепърва ще се изяснява.

"Какво не се нагледахме през годините – младежи се качваха върху паметника и играеха кючеци на силна музика посред нощ, кършиха щиковете", обясни Мила Милчева от Ротари клуб – Велико Търново.

От Община Велико Търново заявиха, че скоро около този и останалите знакови паметници в града ще бъдат монтирани камери. Средствата са осигурени по европейски проект, но заради пропуски в законодателството, дори при установен извършител, общината няма право да налага санкции.

"Общината, ако констатира извършването на някакво нарушение, следва да сигнализира полицията. Годишно Община Велико Търново плаща около половин милион лева за ремонт на повредени паметници, изобщо за ликвидиране на следствия от вандалски действия", коментира Нелина Църова – директор Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности".

За възстановяването на обруганите монументи в Търновско помагат и много организации, общественици и граждани, но вандалите често остават ненаказани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин и Хебър завършиха при нулево равенство
Пирин и Хебър завършиха при нулево равенство
Симон Кяер потвърди, че напуска Милан
Симон Кяер потвърди, че напуска Милан