НОВИНИ

Посланик Хронопулос: Мерките за влизане в Гърция ще се преразглеждат на всеки 15 дни

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 15.07.2020
Чете се за: 05:37 мин.
У нас

Мерките за преминаването на територията на Гърция през граничния пункт ще бъдат преразглеждани на всеки 15 дни в зависимост от цялостната пандемична ситуация, а не само от броя на заразените в България. Това каза в "Още от деня" посланикът на Гърция Димитрис Хронопулос. Той коментира също информацията, че вече са се появили фалшиви отрицателни PCR тестове, които се предлагат на преминаващите.

Как се промени пътуването и правенето на бизнес със съседите това лято? Вижте специалното интервю с Димитрис Хронопулос, посланик на Гърция в България.

БНТ: Г-н Посланик, да започнем с това - по какъв начин могат българските граждани да преминават границата и докога ще са в сила мерките?

Посланик Димитрис Хронопулос: Процедурата е проста, разбира се, предвид обстоятелствата, в които живеем в настоящия момент.
Първо, всеки посетител, който иска да влезе в Гърция през граничния пункт Кулата-Промахон е задължен да представи отрицателен резултат от молекулярен PCR тест, който е бил направен три дни, 72 часа, преди влизането в Гърция.
Второ, трябва да влезе в електронната платформа и да попълни една молба. Това се прави с цел да може да бъде лесно установено местоположението му в Гърция в случай, че има някакъв проблем и здравните служби да могат да предприемат каквото друго е необходимо.

БНТ: От какво зависи колко време ще са в сила тези мерки?

Посланик Димитрис Хронопулос: Решението на гръцките власти, както и на отговорните здрави служби е на 15 дни да се разглежда развитието на обстоятелствата с пандемията в световен мащаб и съответно ще преразглеждат мерките или отпускайки ги, и дано да ги отменим изцяло, или затягайки ги.

БНТ: Има ли някакъв минимум, който, ако бъде достигнат в България, мерките ще бъдат отменени или това не е било дискутирано?

Посланик Димитрис Хронопулос: Мерките не се отнасят конкретно за гражданите на една държава, т.е, каквото и да е развитието на ситуацията в България, преразглеждането на мерките ще зависи от развитието на ситуацията в Европа. Дори и броят на заразените в България да намалее, но в други европейски страни има висок брой на случаи на заразени, пак е трудно да се предприемат специални мерки за само една страна-членка на ЕС, тъй като в действителност пунктът Кулата-Промахон е централен портал за вход на всички европейски граждани, както и на граждани от трети страни, в Гърция.

БНТ: Не знам дали сте запознати, че на пазара има и фалшиви отрицателни PCR тестове. Какво се случва, ако някой се яви на границата с един такъв фалшив тест, каква е процедурата?

Посланик Димитрис Хронопулос: Винаги се намират разни хора, които да се възползват. Аз чух и нещо друго, че който не успее да се сдобие с PCR, би могъл срещу 150 долара да мине. Хората не бива да вярват на такива обещания. Гръцките власти са запознати с това и затова поискахме от българската страна да ни предостави списък на оторизираните лаборатории, които ще правят тестовете. Действително, в сътрудничество с Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и с г-н Ананиев, имаме списък с 36 лаборатории, в които се извършва тестът. Тестовете от тези лаборатории ще бъдат приемани.

БНТ: Четох, че часовете в тези лаборатории са заети чак до края на август, има хора, които стават в 5 ч. сутринта, за да се наредят на опашка пред лабораторията и да се тестват. Питам се, това не намалява ли броя на туристите, които биха посетили Гърция?

Посланик Димитрис Хронопулос: Вижте, да бъдем реалисти и прагматици, има вероятност да намалее броят на туристите, които биха искали да посетят Гърция, тъй като се явява един технически проблем, а и леко увеличение на разходите, но приоритет е здравеопазването, това е критерият на гръцкото правителство - най-напред обществената сигурност и здравето, не само на гърците, но и на туристите, които желаят да почиват в Гърция. Искаме да създадем такива предпоставки, че когато един турист дойде в Гърция, да може спокойно да се наслади на почивката си, дори и на цената на намален брой туристи, които ще посетят страната.

БНТ: Българи, който имат фирми в Гърция, ше бъдат ли по изключение при прилагането на мерките, могат ли да преминават по облекчен режим или процедурата, която описахте преди важи и за тях?
Посланик Димитрис Хронопулос: Вижте, днес от 06:00 влиза в сила тази мярка, т.е. представянето на отрицателен резултат от PCR тест. Разбирам, имам го предвид, и се стараем, не само между Гърция и България, но и в рамките на ЕС да бъдат засегнати възможно най-малко. Както вече Ви казах, възнамерявам да повдигна въпроса в Атина и ще бъде потърсен начин да се справим с това, за да бъде улеснен търговският стокообмен, както и бизнес пътуванията на предприемачите.

БНТ: Дали имате някаква статистика какви са мащабите на загубите в сферата на туризма в Гърция и какви мерки е предприело правителството, за да подпомогне заетите в този отрасъл?

Посланик Димитрис Хронопулос: За да бъдем реалисти, всички в Гърция са наясно, че сезонът тази година по никакъв начин не би могъл да достигне нивата на миналогодишния. Миналата година Гърция е била посетена от 32 млн. души и още 5 млн. посетители чрез круизи. Тазгодишните резултати няма да имат нищо общо с тези числа, ще бъдат много, много по-малки, все още не знаем, но основна цел на предприемачите в бранша е ограничаване размера на загубите. Ще видим какви ще са резултатите в края на сезона.

БНТ: Трудно е човек да прогнозира, но чухме нашия премиер преди няколко дни да казва, че кризата идва есента, зимата, следващата година ще е доста по-трудна ситуацията, която ще видим. И Вашето правителство ли има сходни прогнози, подготвяте ли се за един продължителен, труден период?

Посланик Димитрис Хронопулос: Предполагам, че както премиера на България, така и всички останали се надяваме тези прогнози да не се сбъднат. В Гърция правителството не прави прогнози, прогнози правят специалистите в това и са задължени да взимат предвид и най-лошия сценарий. Видно е, и от обстановката в други страни в света, че показателите не са обнадеждаващи, така че правителствата се подготвят да се справят с последствията в туризма и като цяло в икономиката. Досега гръцкото правителство предприе мерки, така че чрез помощи да подпомогне засегнатите и останали без работа в сферата на туризма.

БНТ: Какво е нивото на безработицата понастоящем?

Посланик Димитрис Хронопулос: Нямам точни числа, но преди да отвори границата за туристи на 15 юни, беше пълна в сектора, тъй като в Гърция хотелите отварят рано пролетта, така че хората започват работа. Тази година това не се случи. Правителството на първо време предприе отпускането на помощи за безработните. На следващ етап чрез банковата система бяха улеснени всички, които имат задължения към банките, пак в сектора на туризма говоря - кредити за строителство на хотели и т.н.
На трети етап, от есента нататък, правителството ще приложи стратегия за справяне с последствията от заразата върху сектора на туризма. Това ще се случи в комбинация с решенията, които ще бъдат взети на европейско ниво, предполагам същото ще се случи и тук, чрез разпределянето на пакети от създадения за целта фонд, за справяне с последствията от пандемията в всички европейски страни-членки. Затова и гръцкото правителство настоява за фиксиране на сумите, които ще бъдат разпределени на всяка страна, да се случи на следващата среща на върха, колкото се може по-скоро, за да може всяка една страна да си направи план да се справи с отрицателните последствия върху икономиката като цяло.

БНТ: Съвсем накратко - имате ли вече някаква картина относно това, как са се повлияли двустранните ни търговски отношения от началото на кризата до този момент?

Посланик Димитрис Хронопулос: Вижте, повлияха се със сигурност, но не и в много голяма степен, тъй като търговският стокообмен не е спирал. Повлия се, като цяло, транспортът, потребителски стоки - пресни зеленчуци, които поради забавяне най-вече по време на карантината, беше невъзможно да бъдат доставяни навреме. Мисля, най-вече по данни, които имам, че загубите в двустранния стокообмен бяха ограничени до това.

БНТ: Ако разширим малко картината и погледнем какво се случва тук, на Балканите, ще видим, че времената не са лесни, нито от политическа, нито от обществена гледна точка. Един въпрос обаче, и говоря за "Света София", не касае само Балканите, а и целия християнски свят, но сякаш най-вече Гърция - бих искала коментара Ви относно решението храмът отново да бъде превърнат в джамия, 90 г. след като проблемът беше решен окончателно?

Посланик Димитрис Хронопулос: "Света София" е един монумент, който всички познаваме и принадлежи на човечеството, тя е световен паметник на културата. Досега "Света София" служеше като мост, който обединяваше култури, религии и народи, която обединяваше и самата съвременна Турция, тази на Мустафа Кемал с останалата част на Европа, със Запада. С решението си от миналия петък този мост беше разрушен и на мястото й, върху руините й бе построена една стена, която за нещастие, и го казвам със съжаление това, разделя народи, религии и култури.
Някога, през 2005 г. имаше една международна инициатива, която се наричаше „Съюз на културите“. Турция беше един от съоснователите на тази международна инициатива. Това, което се случи миналия петък не е никак съвместимо с тази идея на Съюза на културите.
От друга страна, аз лично не мога да разбера какво би спечелил мюсюлманският молещ се от още една джамия в Истанбул, вече има толкова много. Бих казал, че Турция има само да губи както в очите на света, така и в сферата на туризма. Под призмата на всичко това, считам, че решението от миналия петък е едно решение, което е взето с политически критерии, отправено както към мюсюлманите вътре в страната, така и към мюсюлманите по света.

БНТ: Свикнали сме да виждаме често протести в Гърция, в България става по-рядко, но се
намираме в такъв период в момента. Имате ли коментар?

Посланик Димитрис Хронопулос: Вижте, както казахте -имате впечатления и опит как функционира демокрацията в Гърция. Гордея се как работи демокрацията в Гърция. За събитията, които наблюдаваме тук през последните дни, в България, бих казал, че за мен това е доказателство, че демокрацията, 30-годишната демокрация в приятелска България е жива, вибрираща - доказателство, че съществува демокрация, стига всички да знаят границите на поведението си. Да на свободното слово, изразяването на несъгласие или поставянето на искания - това обаче не трябва да става с никакво насилие. Това е демокрация.

БНТ: Благодаря Ви много.

Посланик Димитрис Хронопулос: Аз Ви благодаря.

Автор: Аделина Радева

Превод: Валентина Божинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДНСК спира строежи на компанията "Нове Хоумс", свързана с Васил Божков
ДНСК спира строежи на компанията "Нове Хоумс", свързана с Васил Божков
Проф. Николай Габровски: Броят на заразените с коронавирус нараства с притеснителна скорост
Проф. Николай Габровски: Броят на заразените с коронавирус нараства с притеснителна скорост