НОВИНИ

Посланията на Джон Ленън четири десетилетия по-късно

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:51, 08.12.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Днec ce навършват 40 гoдини oт убийството нa Джoн Лeнън. На 8 декември 1980-а легендарният "Бийтълс" беше застрелян пред дома му в Ню Йорк. У нас хора от различни поколения си спомнят за музиканта и бунтаря Ленън.

"Представи си да няма алчност и глад. Едно човешко братство. Представи си всички хора да споделят един свят". Така пееше Джон Ленън. Завеща ни много музикални послания, които се предават и на следващите поколения.

От онзи фатален изстрел преди 40 години едно място в София се превръща в паметно за великия Ленън. На Попа, на всеки 8 декември през годините се събират музиканти и почитатели на Джон Ленън. Преди десет години поставиха и барелеф на култовия музикант, но със смяната на собствеността на сградата, той изчезна. Надяват се след ремонта отново да се появи.

"Imagine" звучи и тук след фаталния 8 декември на 1980-а. Музиканти и любители се събират в градинката на Попа. А на сградата на Софийския нотариат се появява стената на Джон Ленън с цветя, свещички и цитати от култовите песни на "Бийтълс" и Ленън.

"Изобщо цялата тази музика от 60-те и 70-те ни помагаше ние да бутнем стената и да преживеем цялото това нещо и да се чувстваме много по-свободни в онези несвободни времена", казва Васко Кръпката.

БНТ: Смяташ ли, че има влияние тази музика и върху новите поколения - тук виждаме през годините много млади хора идват да се поклонят.

"Блусът, рокендролът от 60-те години, тези британски момчета, които заляха света и отвориха вратата на оригиналния блус, който е от Америка и цялата тази симбиоза - всичко това, цялата хипария, мир и любов - цялото това нещо промени света, не само нас. Аз вярвам, че светът е една

На 9 октомври тази година Джон Ленън щеше да навърши 80 години. И сигурно пак щеше да се бори за мир и живот без глад и диктатура и да напомня, че всичко, от което се нуждаем е любов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След семеен скандал: Мъж излезе да се разходи и измина 450 км
След семеен скандал: Мъж излезе да се разходи и измина 450 км
Педиатрията в Горна Оряховица с модерна ехографска система благодарение на "Българската Коледа"
Педиатрията в Горна Оряховица с модерна ехографска система благодарение на "Българската Коледа"