НОВИНИ

Педиатрията в Горна Оряховица с модерна ехографска система благодарение на "Българската Коледа"

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 08.12.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Общество

Педиатричното отделение на общинската болница в Горна Оряховица вече разполага с модерна ехографска система за ултразвукова диагностика благодарение на инициативата „Българската Коледа".

Цифровият видеозон е на стойност над 40 000 лева и специалистите вече извършват прецизна диагностика и лечение на малките пациенти от детското отделение.

От два месеца д-р Благоева работи с новия модерен видеозон и казва, че възможностите му позволяват изключително прецизна и точна диагноза.

Д-р Румяна Благоева, педиатър: Апаратът, с който работихме до сега, е на повече от 15 години и е амортизиран. Увеличава се заболеваемостта при децата от бъбречно-каменна болест и не е без значение профилактиката, която се въведе като скрининг на деца на шест месеца за бъбречни заболявания.

Болницата в Горна Оряховица поискала от „Българската Коледа" мобилния ехограф за детското отделение още в началото на годината.

Д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ-Горна Оряховица: Това е един прекрасен апарат, с много възможности, надхвърлящ това, което ние сме искали и е изключително полезен за нас.

Д-р Елена Ангелова, началник на Отделението по педиатрия в МБАЛ-Горна Оряховица: Щастливи сме много, доволни сме, защото за нас работещите лекари в отделението по педиатрия се откриват възможности за диагностика и съответно за лечение на някои заболявания.

Лекарите от Горна Оряховица отново ще кандидатстват за апаратура от „Българската Коледа" и призовават всички да даряват.

Д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ-Горна Оряховица: Дарителският дух на българина наистина трябва да бъде съживен, аз съм оптимист в това отношение.

Благодарение на новия видеозон в горнооряховската болница вече се извършват и безплатни прегледи на деца от цялата област.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланията на Джон Ленън четири десетилетия по-късно
Посланията на Джон Ленън четири десетилетия по-късно
Багер изгражда пясъчни диги на плажа в Созопол. Защо?
Багер изгражда пясъчни диги на плажа в Созопол. Защо?