НОВИНИ

Последният подслон на Пеле – дом за екзотични птици, тропическа градина и музей на ретро коли

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:50, 05.01.2023
15222
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Тялото на бразилската футболна звезда Пеле ще почива в мир на уникално място: най-високото вертикално гробище в света, според организацията за Световните рекорди на Гинес.

Гробищният парк "Некрополе Екуменика" се намира в крайбрейжния град Сантос.

Пеле беше погребан на 3 януари на частна церемония. Приживе Кралят на футбола купува парцел в гробището на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9.

Почина Кралят на футбола Пеле (СНИМКИ/ВИДЕО)

В чест на Пеле, на първия етаж на некропола е построен мавзолей с две бронзови статуи. Очаква се той да бъде отворен за посетители дни след церемонията.

„Построихме мавзолея на Пеле, който ще се превърне в туристическа атракция. Хората ще могат да го посетят и да отдадат почит. Ще има предмети, свързани с историята на легендарния футболист, за да могат хората да идват тук и да се връщат към онези приятни спомени от Пеле“, каза управителят Еванс Еделщайн.

„Некрополе екуменика“ е първото вертикално гробище в Латинска Америка. То има 14 етажа, което е еквивалент на 30-етажна конвенционална сграда, и над 14 000 трезора.

А наоколо изглежда като в Рая – пищна тропическа растителност, водопади, езера с декоративни риби и екзотични птици. Огромната бяла сграда е на ръба на планината. Гробищният парк е с обща площ от 40 000 квадратни метра. 90% от тях са природен резерват и запазена Атлантическа гора.

Мемориалът е проектиран от аржентинския предприемач Пепе Алтстут. Строежът започва през 1983 г., откриването е през 1991 г. Той е замислен за решаване на проблем, който съществува от години в град Сантос – честите погребения в калта, в резултат на подземните води в региона.

"Гробището е признато от организацията за рекордите на Гинес за най-високото гробище в света. То е проектирано с идеята хората да могат да се сбогуват с близките си в приятна атмосфера", допълни Еделщайн.

Структурата му включва крипти, погребални стаи, крематориум, мавзолеи, параклис, 24-часов ресторант и дори Музей за ретро автомобили.

Опечалените се посрещат в голям салон с кафе и след това се настаняват в разкошна зала за церемонии, проектирана с вертикални водни огледала.

"Превръщането на най-голямата мистерия на живота в "рационално решение" е основната ни цел" – пише в официалния сайт на "Некрополе екуменика".

Една от най-големите атракции е Музеят за ретро автомобили на приземния етаж. Той също е проектиран от Пепе Алтстут, който е бил любител на старите коли.

Подобно на целия мемориален проект на некропола, Музеят на превозните средства има за цел да промени представите за традиционните гробища, да отнеме от напрежението на посетителите.

Колекцията разполага с редки екземпляри на стари автомобили, мотоциклети и велосипеди в перфектно състояние. Тук се съхранява един много специален автомобил - Mercedez Benz 280-S от 1974 година, който е бил подарен на Пеле от производителя в чест на хилядния му гол.

Снимката е от интернет страницата на "Некрополе Екуменика".

Любопитен факт е, че колата е била продадена от Пеле. На 35-ата годишнина от хилядния гол обаче германският автомобилен концерн решава да му я върне. Компанията открива превозното средство, което е преминало през 18 собственици, реставрира го и отново го връчва на Краля на футбола.

Мемориалът е включен в списъка с туристически атракции на град Сантос и на щата Сао Пауло.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Златанов: До върха се стига с тонове пот, лишения и любов към играта
Димитър Златанов: До върха се стига с тонове пот, лишения и любов към играта
Насер Ал-Атия спечели петия етап на Рали Дакар и увеличи преднината си в генералното класиране
Насер Ал-Атия спечели петия етап на Рали Дакар и увеличи преднината си в генералното класиране