НОВИНИ

Постоянен арест за румънеца, задържан за незаконна сеч край Никопол

Срещу него са повдигнати 4 обвинения, грози го затвор от 3 до 6 години

никопол чака инфо
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 06.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в града остави в ареста 20-годишния румънец, срещу когото са повдигнати 4 обвинения. Той и неговият съучастник бяха заловени от българските власти на 3 октомври докато секат дърва на остров Средняк, след като нелегално преминали границата. Акцията обаче приключи с инцидент - след 15 предупредителни изстрели другият румънец беше ранен и е в болница, български полицай също пострада леко.

    Преди началото на съдебното заседание близки на задържания румънски гражданин влязоха в словесен двубой с репортери и полиция, недоволни от задържането му.

    Заседанието беше закрито за медии, а в късния следобед районният съд в Никопол реши да го остави за постоянно в ареста.

    "До момента са извършени и множество процесуално-следствени действия. В качеството на свидетели са разпитани множество лица. Назначена е съдебно-оценителна експертиза, по която е представено и заключение, относно количеството отсечена дървесина, вида и стойността й. Освен това е изготвена и представена съдебно-медицинска експертиза относно причинените телесни увреждания на полицейския служител, механизма на причиняването им", заяви Мария Георгиева - прокурор в Районна прокуратура-Плевен.

    Адвокатът на единия от двамата румънци не изключи възможността клиентът му да сключи споразумение с прокуратурата, за да получи по-леко наказание.

    "Той се признава за виновен и няма настъпили щети. Дали ще го направим, още не мога да кажа, зависи от него.Признава вината си, съдейства активно, разкайва се", поясни Иво Иванов - служебен защитник.

    Районната прокуратура в Плевен е предприела действия и за изясняване на вината и на другия участник в инцидента, който нападна служители на реда и е ранен. Той е настанен в болница в Румъния.

    "На този етап по последна информация, която получаваме от румънските власти, е че той е в стабилно състояние в болницата в Букурещ. След като същият се възстанови ще бъдат пуснати европейски заповеди за разследване", каза Владимир Радоев -районен прокурор на Плевен.

    А след повдигнатите 4 обвинения към 20-годишния румънец го грози затвор от 3 до 6 години.

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Яник Синер направи обрат срещу Томас Мартин Ечевери в Шанхай
    Яник Синер направи обрат срещу Томас Мартин Ечевери в Шанхай
    Стефани Стоева с титлата на международния турнир в София
    Стефани Стоева с титлата на международния турнир в София