НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на шофьора, причинил катастрофата край Лесово

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 10.10.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

След инцидента с три жертви на пътя за граничния пункт Лесово, прокуратурата в Ямбол повдигна обвинение на украинския шофьор за причиняване на смърт по непредпазливост. Той е задържана за 72 часа.

Състоянието на двете пострадали жени, които вчера бяха транспортирани в "Пирогов", остава тежко. Други 9 души са настанени в болницата в Ямбол. Десислава Петкова с още информация.

Румена тръгва на злополучната екскурзия до Одрин, заедно с майка си. В Сливен те се качват на микробуса в 4:30 сутринта. Пътували спокойно до катастрофата, от която заради шока не помни нищо.

"Просто нищо не помня, даже как съм излязла от автобуса, нито нищо. Те ми казаха нали, че са ме извадили, че са счупили стъклото и може би от това стъкло така ми е нарязано ухото, шиха ме и това е като цяло на мен друго ми няма. По тялото си имам други наранявания... Вадиха останалите хора, даже до мен сложиха един от починалите това вече си го спомням доста ясно", разказа Румена Михайлова.

Според момичето никой от пътниците не е бил с предпазен колан, а шофьорът на микробуса карал с нормална скорост.

"Караше си според мен нормално, просто пътя беше доста мокър, нямаше как да реагира по-добре от това", допълни Румена Михайлова.

9 от пострадалите при произшествието остават на лечение в болницата в Ямбол.

"След вчерашния транспорт на двете жени, които бяха в тежко състояние, останаха 9 пациенти. Всички са прекарали спокойно нощта, включително и двете пациентки в реанимация, които бяха в тежко, но стабилно състояние. Правени са кръвопреливания, състоянието им е стабилно", разкри д-р Валентин Вълчев, директор на спешния център в болницата в Ямбол.

До момента разследването е установило, че украинският тир, управляван от 51-годишен молдовски гражданин, има вина за тежката катастрофа. Спрял вечерта около 23:00 часа на около 3 км от граничния пункт в края на образувалата се колона от автомобили.

"Шофьорът към този момент не оказва съдействие на разследването. Неговата версия е, че е спрял като последен автомобил в колона от тирове, изчакващи преминаване през ГКПП, но ако се е случило това е станало много часове преди ПТП", заяви наблюдаващият прокурор Милен Божидаров.

Една от версиите е, че шофьорът е заспал в кабината и затова не е тръгнал с колоната.

"Има установено незначително количество алкохол, което е несъставомерно, от приблизително 0,4 промила в кръвта, но това количество е изчислено към сутрешните часове на вчерашния ден. Евентуално при назначена химическа експертиза ще се търси колко е била концентрацията на алкохол в кръвта, когато автомобилът е паркирал на това място, т.е. е паркирал към това място", заяви наблюдаващият прокурор Милен Божидаров.

Ако вината на шофьора на тира за катастрофата бъде доказана, го заплашва затвор от 5 до 20 години.

Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без сбъсъци премина шествието срещу хомофобията в Пловдив
Без сбъсъци премина шествието срещу хомофобията в Пловдив
Пловдив отново е в челната тройка на най-много заразени с коронавирус
Пловдив отново е в челната тройка на най-много заразени с коронавирус