НОВИНИ

В дните на японската култура у нас: Икебана в Софийска градската библиотека

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:36, 10.10.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Красотата на древното японско изкуство икебана представиха днес в Градската библиотека в София от сдружение "Кагецу", последовател на една от най-старите и известни школи за икебана в Япония. Събитието е в рамките на дните на японската култура у нас.

Хармония и щастие - това е основата на философията на изкуството икебана, предавано през вековете от поколение на поколение.

Нов живот на цветята и растенията - това реално означава икебана с идеята за създаване на съвършено нова реалност и преобразуване на природата на едно по-високо ниво.

Изчистени линии, на базата на асиметрията с три основни елемента - най-високият - шин или небе - носител на положителната енергия, средният по височина - сое или човек внасящ равновесието във всяка икебана и най-ниският хикае, тоест земя - символ на отрицателната енергия.

За превръщането им в изкуство обаче не са нужни само цветя и клонки.

Мария Кеменчеджиева - председател на Сдружение "Кагецу": Изключително важно за крайния резултат е настроението, емоцията на този, който създава и твори композицията.

Българското Сдружение Кагецу следва с точност традициите на известната японска школа Согецу, чиито основател е наричан Пикасо в икебаната. Тук детайлът е от огромно значение, а всеки един от трите основни елемента е с точно три четвърти по-къс от следващия, за да се постигне съвършената форма на равностранен триъгълник.

"Чрез цветята ние изразяваме себе си. Много често казваме, че икебана се възприема като вид медитация", обясни Мария Кеменчеджиева.

Състояние, в което човек притихва, остава сам със себе си, стига до различни прозрения и обръща внимание на дребни на вид, но важни неща, които до момента не е забелязвал, става по-толерантен и приема различното не само в природата, но и сред хората.

С това настроение Мария ни предаде днес и първият урок за съвършенството на икебана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учител от Калофер е с коронавирус, всички контактни лица са под карантина
Учител от Калофер е с коронавирус, всички контактни лица са под карантина
В Майорка вече има улица "Рафаел Надал"
В Майорка вече има улица "Рафаел Надал"