НОВИНИ

"Поверително от Кипър": Журналисти от 55 държави за руските схеми срещу санкциите

В списъка на олигарсите е Алексей Мордашов - определен от Форбс за най-богатия човек в Русия за 2021 година. Разследването стига и до Роман Абрамович

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:00, 15.11.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Европа
Слушай новината

Кипър ще разследва нарушения на санкциите срещу Москва. Това се наложи след като журналисти разкриха, че офшорната зона е център за пране на руски пари.

Според тях Кипър играе значително по-голяма роля, отколкото е известно досега, в трансфера на мръсни пари в услуга на руския президент Владимир Путин и други диктатори.

В списъка на олигарсите е Алексей Мордашов - определен от "Форбс" за най-богатия човек в Русия за 2021 година. Разследването стига и до Роман Абрамович.

За първи път е открита следа, доказваща връзка на олигарха с руския президент.

Международният консорциум на разследващите журналисти и 67 партньорски медии в 55 държави са разгледали 3 милиона и 600 хиляди документи, обхващащи период от средата на 90-те години до април 2022 година. Става дума за организационни схеми, финансови отчети, искания за откриване на банкови сметки и имейли.

Разследването, озаглавено "Поверително от Кипър", е с обем 1,3 гигабайта и включва данни, изтекли от кипърски доставчици на услуги, които са работили за 67 от общо 104 руски милиардери от списъка на списание "Форбс". Според публикуваните данни 650 кипърски компании са собственост на руски граждани, които са под санкции от 2014 година.

Островът е предлагал и редица улеснения за руските олигарси, включително ниски данъци, бързо основаване на компании, регистрирани само с номер на пощенска кутия за избягване на данъци, както и множество доставчици на правни и финансови услуги.

Консорциумът посочва отговорността на бившия кипърски президент Никос Анастасиадис, който беше на поста 10 години до началото на 2023 година. Журналистическите разкрития вече са внесени в парламента, дебатите в правната комисия са насрочени за идната сряда.

"Никой, абсолютно никой, не стои над репутацията на страната", заяви президентът на Кипър Никос Христодулидес.

"Почти всичко, изложено в материалите, вече е известно. Ето защо това правителство си определи като основен приоритет създаването на институции и предпазни клапани за спиране на тези явления", допълни Макис Керавнос, министър на финансите на Кипър.

В Кипър има голяма руска общност, предимно в Лимасол. През последните години кипърските власти са закрили 43 хиляди фиктивни компании и 123 хиляди подозрителни банкови сметки, съобщи централната банка на острова. Според нея сега едва 2,2 на сто от всички банкови депозити са на руски граждани.

Германската обществена телевизия обяви, че ще предприеме правни действия срещу известен журналист заподозрян, че е приемал пари от руски олигарх, близък до президента Путин. Хюберт Зайпел е направил редица документални филми за Ен Де Ер, част от германската телевизионна мрежа А Ер Де за Русия и нейния президент, автор е и на книги по темата.

Според редица германски медии журналистът е получил за две книги общо 600 хиляди евро през фирма, базирана в Кипър и свързана с близкия до Кремъл олигарх Алексей Мордашов.

Мордашов е в санкционния списък на Вашингтон, Брюксел и Лондон.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклонническо пътуване в Атон преди храмовия празник на българския манастир
Поклонническо пътуване в Атон преди храмовия празник на българския манастир
20 години затвор за мъжа пребил до смърт бездомник пред болница в Бургас
20 години затвор за мъжа пребил до смърт бездомник пред болница в Бургас