НОВИНИ

Повторен оглед на щетите в Карловско: Жители се съмняват за финансови злоупотреби

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 01.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Този четвъртък започва повторно описване на щетите в къщите на наводнените села от временната комисия, която бе създадена с решение на Общински съвет Карлово. До окончателния оглед се стигна, защото жители от пострадалите населените места изразиха съмнения, че събраните средства по дарителската сметка на общината няма да бъдат разпределени справедливо.

Най-силно обезпокоени са пострадалите в карловското село Богдан. Никой от тях не знае на какви средства ще може да разчита. Изцяло вече е разчистена земната маса и наносите в дворовете, но идва зимата, а има много хора, при които трябва да бъдат укрепени основите на къщите. Липсват огради и покъщнина.

"Ето тази стая, кухнята, изкараха всичко и водопровода и канализацията и сега съм подготвили нещата да наливам и да подкрепя основите. Обезпокоени сме, защото виждате каква е ситуацията, 1,5 милиона лева докъде ще стигнат? Изявиха се претенции защото в Каравелово най-напред пострадалите къщи били 90, а в последствие станали над 150", разказва Христо Цветков

"Има някои хора и къщи няма, да се мине и да се направи повторна проверка и да дадат реално на хората каквото трябва. Бюфети, гардероби , всичко изхвърлихме", споделя Стоянка Краева.

Все още не са достигнали до всички от пострадалите хора обещаните 5 кубика дърва. Има и фургони, които не са дооборудвани.

До момента по дарителската сметка на Община Карлово са събрани около 1,6 милиона лева. Работата на комисията ще продължи най-късно до вторник следващата седмица. След това докладът ще бъде внесен в общинския съвет и имотите ще бъдат разпределени в определените от него четири групи.

"Имоти, които са съборени изцяло, втората са имоти които имат сериозни структурни и поражения и трета и четвърта нямат конструктивни проблеми, по-скоро липсват постройки в двора", обясни кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Кабаиванов каза, че за момента няма яснота дали държавата ще отпусне средства за възстановяване на частните домове. Той припомни, че е ангажимент на собствениците, които са пожелали фургони да си осигурят ток и вода, а относно липсващото оборудване общината се ангажира да реши проблема.

Има хора, които са отказали да живеят в 5-те фургона, поставени на общата площадка, въпреки че те са захранени с вода и ток. Около 20 къщи в Богдан още не са водоснабдени. Очаква се това да стане до седмица, тъй като се прекарват последните подземни водопроводи.

Автор: Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Бекман за БНТ: Без ток и връзка със света - какво е останало в освободените украински села?
Бруно Бекман за БНТ: Без ток и връзка със света - какво е останало в освободените украински села?
Каква изолация да сложим в дома си, за да намалим сметките за парно?
Каква изолация да сложим в дома си, за да намалим сметките за парно?