Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Каква изолация да сложим в дома си, за да намалим сметките за парно?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:20, 01.11.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Неподходящият избор на изолационни материали и неправилният им монтаж могат да намалят с до 50% ефективността и ползите от направената инвестиция.

Как да изолираме дома си, за да намалим максимално сметките си за отопление - вижте какво съветват експертите:

"Още преди закупуване на топлоизолация трябва да се направи енергийно обследване на сградата от специалист, тъй като има много фактори, които трябва да се преценят. Това препоръчва инженер Йордан Николов. Според него спестяването от топлоизолационен материал може да намали икономията, която целим от топлоенергия.

"Икономията на топлоизолационен материал не води до значителна икономия на цялата система, но в много случаи хората икономисват от дебелината, без да се замислят, че тази дебелина, ако я съотнесем към цената на целия пакет: това са мрежи, шпакловки, дюбели, боя, труд и т.н. ще се окаже, че това е по-малко от 5% разлика", обясни изпълнителният директор на Българската асоциация за изолации в строителството инженер Йордан Николов.

Марио Стоянов, който е собственик на строителна фирма обаче казва, че клиентите търсят компромисен вариант.

"Кое ще бъде най-добро като цена, което също е важно. Балансът спрямо ефективност и цена на стиропора е доста добра. Затова това избраха", разказва Марио Стоянов.

Той казва, че изолацията със стиропор от 10 сантиметра заедно с мазилката струва между 60 и 80 лева по настоящите цени, а каменната вата струва над 100 лв. Икономията на топлоенергия също варира.

"От 30 до 60% се спестяват енергийните сметки. Като е важно да се каже, че когато се прави изолация трябва да се сменят и старите дограми защото 25% от квадратурата на жилището е дограмата", уточни Стоянов.

Но дори и качествената дограма може да не доведе до максимална ефективност, ако не е монтирана правилно и липсват външни и вътрешни топлоизолационни ленти.

"Всичките пари изхарчени за цялата система за топлоизолация, ако се допусне върху плътността на сградата да не е поставена тоест ако пропуска въздух ние губим страшно много топлина. И тя може да достигне до 40 - 50%, когато не са добре затворени всички тези празнини", смята инженер Николов.

Дограмата трябва да бъде монтирана върху изолацията, а не върху бетонната стена, допълва Николов. А собственикът на фирма Стоянов набляга на факта, че не бива да се пренебрегва и изолацията на покрива.

"В една енергийна ефективност на сградите, като цяло на къща, апартамент или на каквото и да било, температурата бяга през таваните. Външна изолация, изолиран под, изолиран таван. Това вече със сигурност ще намали с до 60% енергийните сметки", вярва Стоянов.

Йордан Николов препоръчва при избора на материали да се купуват сертифицирани системи за топлоизолация, защото те гарантират определени резултати.

"По изискванията в момента на европейката директива за енергийните характеристики на сградите минималното, което трябва да се постигна е 30% икономия", счита Николов.

Той очаква, че заложената икономия в новата директива ще бъде 60 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повторен оглед на щетите в Карловско: Жители се съмняват за финансови злоупотреби
Повторен оглед на щетите в Карловско: Жители се съмняват за финансови злоупотреби
Полицейска акция в столичния квартал "Слатина"
Полицейска акция в столичния квартал "Слатина"