НОВИНИ

Пожар гори край Харманли, огънят е на метри от бензиностанция и има опасност от взрив

Снимка: Тамер Халил
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
17:25, 18.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Голям пожар гори край Харманли.

Огънят е на метри от бензинстанция в града. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец. Евакуирани са всички служители на бензиностанцията, както и от близките складове.

По данни на кмета на Харманли Мария Киркова пожарът е тръгнал от местонстта "Изворът на Белоногата".Минал е пътя за Свиленград и е запалил сухи треви и борова гора. На места е локализиран, но е на 100 метра от къщите. Усилията са насочени към това да не влезе в града.

Има много пожарни, доброволци с трактори, които се опитват да ограничат разпространението му в посока Маджарово. Хората от града са силно притеснени. По непотвърдена информация са опожарени вили в близост до Любимец, изгорели са домашни животни. В последните минути задимяването е намаляло, но пожарът е много близо до града. Той е тръгнал от паркинг "Гергана" и се е прехвърлил през пътя.

Временно e ограничено движението и в двете посоки по пътя между Харманли и Любимец заради пожара в района и силното задимяване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. От там уточниха, че обходният маршрут е по магистрала „Марица“ към Харманли - Любимец и обратно.

Към 18.00 ч. по информация от заместник областният управител на Хасково Митко Петров от Областно пътно управление – Хасково е обявено временно затваряне и на пътния участък към Маджарово.

Обявени са два обходни маршрута. Първият е от Харманли към Любимец през магистрала „Марица“ и от Любимец в посока Ивайловград, разклона за село Малки воден, а оттам към Маджарово. Вторият обход е от Маджарово към селата Силен, Долно Ботево, Стамболово, Хасково и към Харманли.

Огънят в Харманлийско се разпалва след по-малко от денонощие от овладяването на големите пожари в Сакар в района на Свиленградска община, при които стотици хиляди дакари земеделски площи и гори изгоряха, опожарени са къщи и селскостопански постройки има и двама пострадали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Георгиева се класира на полуфинал на световното по кану-каяк до 23 г. в Пловдив
Йоана Георгиева се класира на полуфинал на световното по кану-каяк до 23 г. в Пловдив
Никола Минчев, "Обнови Европа"/ПП: Нужно е ЕК да обръща повече внимание на върховенството на закона
Никола Минчев, "Обнови Европа"/ПП: Нужно е ЕК да обръща повече внимание на върховенството на закона