НОВИНИ

Пожарите в Гърция продължават, огнищата край Атина се разрастват

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:10, 23.08.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

209 горски пожара бушуват в Гърция. Над 80 процента от територията на страната е задимена. Димът се разпростира на 1200 километра от гръцките брегове и вече е достингал Малта и Сицилия. В Гърция праховите частици надвишават 10 пъти нормата. В пламъци са и предградия на Атина. Огънят се насочи към близката до гръцката столица планина Парнита и засега остава извън контрол.

Атина осъмна с черно небе и въздух, изпълнен със сажди. През нощта пламъците, които тръгнаха от предградието Фили, стигнаха планината Парнита.

Парнита, която е природен парк, се намира на 25 километра от центъра на Атина.

"До 6 часа сутринта горя билото на планината. Като дойдоха пожарните хеликоптери, ситуацията започна да се подобрява, но после огънят отново избухна. Угасва за половин час, после пак се разгаря. Ветровете са много силни", каза свидетел на пожарите.

В Парнита се намира и най-голямата гора край Атина. Там е разположена и голяма военна база. При убийствена жега и силен вятър във Фили пожарникари и местни жители водят отчаяна битка с времето, за да спасят селището от пламъците.

"Опитваме се да спасим живота и домовете на хората, а след това - ще се опитаме да спасим, каквото е възможно. Правим най-доброто, на което сме способни", каза заместник-кмета на Фили Марианос Сарлас.

Пожарът във Фили изгори къщи, магазини и фабрика. Изпепелени са хиляди декари гора.

Пламъците достигнаха няколко селища северозападно от Атина. В застрашените райони е обявена евакуация. Три центъра за възрастни хора бяха евакуирани. Преместени бяха и мигранти от временен център за настаняване. Голям пожар бушува на сметището в индустриалната зона западно от Атина.

Само за три дни - от 19 до 21 август пожарите в Гърция са унищожили 40 хиляди хектара гори. Прогнозата на синоптиците не е добра. Жеги и силни ветрове се очакват до петък. Но все пак надеждите са, че стихията скоро ще бъде овладяна.

Над 200 пожарникари се борят с огнената стихия край Атина. В потушаването на пожарите в страната се включиха и екипи от чужди страни. Изпратени са и български огнеборци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър изпрати официално искане до президента за оставката на главния секретар на МВР
Вътрешният министър изпрати официално искане до президента за оставката на главния секретар на МВР
Засега няма опасност от преминаване на гръцките пожари в територията на България
Засега няма опасност от преминаване на гръцките пожари в територията на България