НОВИНИ

ПП и ДБ сезират Конституционния съд за отстраняването на шефа на Сметната палата

всички участници изборите октомври подали срок отчетите сметната палата
bnt avatar logo
от БНТ
15:57, 01.02.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" внасят искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционно уволнението на шефа на Сметната палата Цветан Цветков.

Той беше освободен от поста изненадващо на 20 януари с извънредна точка в дневния ред на парламента, внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

НС освободи от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков

В жалбата до КС се изтъква, че парламентът не може да освободи председателя на Сметната палата Цветан Цветков, когато неговият мандат е изтекъл, без да бъде избран негов наследник, нито може да бъде избрана неговата заместничка Горица Кожарева за изпълняваща длъжността председател, защото тя също е с изтекъл мандат. Освобождаването на председател с изтекъл мандат може да стане само с избора на негов наследник, смятат вносителите на жалбата.

"Това е политическа саморазправа с председател на независима институция, овластена да осигурява спазването на правилата за разходването на публичните средства. Председателят на палатата бе освободен изцяло с политически аргументи, в пълно нарушение на Закона за сметната палата и Конституцията на България. Това беше политическа гилотина, важно е да помним това днес, когато отбелязваме жертвите на Народния съд, такова политическо мракобесие не бива да позволяваме отново", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България".

Според Никола Минчев от "Продължаваме Промяната" председателят на Сметната палата Цветан Цветков е бил уволнен, защото не се е включил по казуса с Nexo, както са очаквали ГЕРБ и ДПС, а е отстоял независимостта на институцията.

"Самият проект, внесен от днес за днес, бе подписан символно от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ. Липсваха мотиви на проекта, а представените в зала от лидерката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова аргументи бяха противоречиви и сякаш съставени на момента", каза Минчев.

На снимката: освободеният от поста председател на Сметната палата Цветан Цветков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море се наложи минимално над втородивизионния Созопол в петата си контрола
Черно море се наложи минимално над втородивизионния Созопол в петата си контрола
Разбиха онлайн магазини за фалшиви маркови стоки във Варна
Разбиха онлайн магазини за фалшиви маркови стоки във Варна