НОВИНИ

ПП поставиха условия на Борисов, ГЕРБ - ние сме против прибързаното даконодателство

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:05, 14.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

"Продължаваме промяната " поставиха условие на ГЕРБ за бъдещи разговори за управление. Настояват още този парламент да приеме три антикорупционни закона, свързани с парите по Плана за възстановяване и устойчивост. От ГЕРБ отговориха, че многократно са изразявали съмнения относно прибързаното приемане на закони, предлагани от ПП. Отказват такъв тип диалог.

В отговор на идеята на Борисов за "джентълменското споразумение" преди вота, от ПП излязоха с контрапредложение. Изпращат на ГЕРБ "джентълменско писмо", в което настояват спешно да се приемат 3 антикорупционни закона. И така да се даде възможност страната ни да получи втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

"В това "джентълменско писмо" ще кажем има три закона, които разделят България от 10 млрд. да получи от ЕС. Ако ни отговорите на това писмо, че няма как да приемете тези три закона, защото г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики, ако няма да ги приемем всички, да излезем и да кажем - не очаквайте тези 10 млрд., защото г-н Борисов се страхува от антикорупционните закони, които ЕК изисква", каза Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме промяната".

Асен Василев не скри гнева си от думите на Бойко Борисов, че преди четири години, когато ГЕРБ бяха власт, не е имало забавяне на евросредствата.

"Преди 4 години - знаете ли какво се случи - клановете на мафията се скараха, преди ние въобще да сме политическа сила, преди да сме министри, Борисов даде Пеевски на Магнитски, излязоха негови снимки с един чаршаф и други атрибути, които не сме вадили ние, други ги извадиха. Изведнъж се скараха там за хазарта, с Черепа взеха да се бият. Тази мафиотска битка продължава и досега", категоричен е Асен Василев - съпредседател на "Продължаваме промяната".

ПП поставят приемането на аннтикорупционните закони и като условие за разговори за бъдещо управление.

"Как да говорим за управление, като те са готови, заради комфорта на един човек да лишат държавата от 10 млрд. Какво управление, каква програма ще пише? Ще се лъжем на хартия или ще работим реално? Хайде да започнем да работим реално преди да говорим за каквото и да е управление", допълни Василев.

От ГЕРБ отговориха, че многократно са изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от ПП. Посочват, че последен пример за това са промените в Конституцията, които създадоха повече проблеми, отколкото решения.

"Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност. Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”.

В управленската си програма ПП ще включат идеи, които чуха при учредяването на младежката структура на партията. "Младежи за Промяната“ пък получиха крушово дърво, което да засадят и да полагат грижи за него. Кирил Петков го определи като символ на бъдещетото и споделената отговорност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев изравни резултата срещу Салвадор за Купа Дейвис
Янаки Милев изравни резултата срещу Салвадор за Купа Дейвис
Димитър Митов и Абърдийн продължават с победите в шотладнската Висша лига
Димитър Митов и Абърдийн продължават с победите в шотладнската Висша лига