НОВИНИ

Правилата на Евро 2020, за които може би не подозирате

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
17:07, 11.06.2021
Чете се за: 06:55 мин.
Спорт
Стадион
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Всеки футболен фен смята, че познава играта в детайли. Но дали е така? Разпоредбите за Евро 2020 съдържат около 19 хиляди думи и са разпределени в 70 страници. Кои обаче са правилата, които може би сте пропуснали? Ето няколко предложения.

Дузпи в груповата фаза

Ако два отбора играят един срещу друг в последния кръг от груповата фаза, и са с еднакви показатели след мача помежду им, тяхната позиция ще бъде определена чрез дузпи (освен ако няма трети тим със същия брой точки, тогава се прилагат обичайните правила).

Този сценарий е изключително рядко срещан, но на Евро 2008 едва не се стигна до подобен развой в двубоя между Чехия и Турция в Женева от Група А. Битката тогава беше за второто място. Попадение в 89-ата минута обаче промени ситуацията.

В действителност, правилата в груповата фаза, когато има равен брой точки, повеляват да се сравняват първо показателите от директните двубои, а след това се прибягва до головата разлика. Освен това, четирите най-добри отбори, класирали се на трето място в групите, също се класират за следващия етап.

Опитай отново

Ако даден мач не може да започне или не може да се доиграе до края, по правило се провежда или доиграва на следващия ден, ако е възможно на същото място. Ако срещата е прекъсната, тя продължава от минутата, в която е била спряна. На отборите е разрешено да сменят играчи за пренасрочения или възобновен мач с изключение на футболисти, които са наказани, изгонени или заменени по време на редовния двубой.

Бонус за броя на футболистите и смените

За да се намалят рисковете за отборите, изправени пред опасността да имат недостиг на налични футболисти заради положителни тестове за COVID-19 и последвали карантини, беше решено да се увеличи броят на играчите до 26. Въпреки това 23 ще е максимално допустимият брой за всяка група, определяна за всеки отделен мач.

След подаване на списъците, може да има неограничени промени преди първия мач, в случай на сериозна контузия или заболяване (включително COVID-19 или контакт със заразен). Вратарите могат да бъдат заменени по време на турнира в случай на травма, дори и останалите един или двама на същата позиция са на разположение.

Играч, който веднъж е заменен в списъка от 26 футболисти, не може да бъде върнат отново на Евро 2020.

На отборите ще бъде позволено да използват максимум пет смени, като шестата е разрешена само по време на продължения. Всеки тим може да направи тези смени максимум в три прекъсвания на двубоя. Когато треньорът прави рокада на полувремето или в края на редовното време, както и на почивката между двете продължения, това не намалява броя на спиранията в игровото време. Допълнително спиране може да се използва при продълженията.

Отчитане на времето

И двата отбора трябва да бъдат на стадиона най-малко 75 минути преди началото, което е и крайният срок за подаване на списъка с играчи на официалните лица. Националният химн на всяка страна е ограничен до максимум 90 секунди.

Забравен паспорт

Много отбори ще играят на родна земя по време на това издание на европейските футболни финали, но футболистите трябва да носят паспортите си със себе си на стадиона, тъй като самоличността им ще бъде подлагана на двойна проверка.

Според правилата, всеки играч, който участва на Евро 2020, трябва да притежава валиден паспорт или лична карта, съдържащи снимка и рождена дата. В противен случай няма да му бъде позволено да участва.

Игра с числата

Номерата на фланелките между 1 и 26 се разпределят на 26-ата футболисти от всяка страна. Номер 1 е винаги за вратар, но останалите 25 са по преценка на щабовете.

Заемете мястото си

Всеки отбор има максимум 18 души, допуснати до резервната скамейка – 12 футболисти и 6 служители, включително и лекар на тима. И двата отбора имат право на още 5 технически места за онези, които подсигуряват технически състава от футболисти. В съответствие с новите правила за борба с пандемията, местата ще бъдат раздалечени и разширени на седалките зад действителната резервна скамейка на стадионите.

Бързи интервюта

Работата на футболистите не е приключила с последния съдийски сигнал. По един играч от всеки отбор е длъжен да разговаря незабавно с водещия на телевизионния оператор, който държи правата.

Наредбите сочат, че треньорът и поне четирима ключови футболисти, които са имали решаващо влияние върху резултата от всеки отбор, трябва да бъдат на разположение за интервюта за медиите с права в рамките на 15 минути след края на мача.

Селекционерите също трябва да присъстват на официалната пресконференция, която да започне в рамките на 20 минути след финала на срещата.

Трофеят

Купата, която победителите на европейските първенства печелят, носи името на Анри Делоне. Официалният трофей, който се връчва след финала остава на съхранение в УЕФА след церемонията. Победителите всъщност прибират реплика в пълен размер (която не може да напусне страната без предварително писмено съгласие от УЕФА).

Победителите получават по 40 златни медала, а подгласниците – 40 сребърни, които се разпределят между играчите и щаба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Северното полукълбо наблюдаваха частично Слънчево затъмнение
В Северното полукълбо наблюдаваха частично Слънчево затъмнение
Съпредседателят на комисията с Р Северна Македония: Фетишизира се правото на всеки да тълкува както реши историята
Съпредседателят на комисията с Р Северна Македония: Фетишизира се правото на всеки да тълкува както реши историята