НОВИНИ

Трофеят на Евро 2020 или купата "Анри Делоне"

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
12:12, 10.06.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Спорт
Трофеят Анри Делоне, връчван на победителите на европейски футболни финали
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Един единствен капитан ще вдигне трофея на 11 юли на митичния „Уембли“. Победителят на Евро 2020 ще ликува с купата на Анри Делоне.

Испанецът Икер Касияс имаше удоволствието да стане първият играч, който докосва новата подобрена версия на трофея през юни 2008 година, достоен заместник на наградата, която е синоним на Европейското първенство на УЕФА.

Втората версия на купата се основава на оригинала, проектиран от компанията Артюс-Бертран през 1960 година и носещ името на Анри Делоне, бивш президент на Футболната федерация на Франция и първи генерален секретар на УЕФА от основаването централата.

Настоящият трофей е с 18 сантиметра по-висок и с 2 килограма по-тежък от оригинала, изработен от сребро. Но най-важното, запазил е историческото си име „Анри Делоне“.

Отговорността за създаването на първата купа (оригинала) е на Пиер Делоне, син на Анри Делоне – човекът, дал идеята за създаването на европейски футболни финали.

Анри Делоне умира през 1955 година, преди да види идеята си осъществена. Но трофеят е свидетелство за неговото наследство.

Малката разлика с оригинала е сребърната основа, която е увеличена, за да бъде стабилна. Освен това, имената на победителите се гравират на самия трофей на английски, а не на френски. Самият трофей тежи 8 килограма и е висок 60 сантиметра.

Изработката на втората купа е поверена на „Аспрей Лондон“, известни майстори-бижутери, зад които стои дълга история в създаването на трофеи.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за обекти в района на болница "Св. Иван Рилски"
Не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за обекти в района на болница "Св. Иван Рилски"
Катрин Тасева и Боряна Калейн започват участието си на Европейското първенство
Катрин Тасева и Боряна Калейн започват участието си на Европейското първенство