НОВИНИ

Правителството поиска училищните здравни картони да станат електронни

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
21:06, 11.09.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Профилактичните здравни карти за детските градини и училища да станат електронни - за това настоя служебният премиер Димитър Главчев. Идеята е да се облекчи бумащината. Здравният документ съдържа основни данни за пациента като тегло, ръст и направени ваксини и трябва да се представя в началото на учебната година на хартия.

5 дни преди началото на учебната година служебният премиер поиска здравно-профилактичните карти и т.нар. "контактни бележки" за деца и ученици да бъдат дигитализирани.

"Струва си да положим усилия да облекчим големия обем от документи, който се движи между родители, учители и педиатри, за да може и там да достигнем европейско равнище, хайде, чудех се някакъв синоним да използвам, защото не се харесва напоследък "евроатлантизмът", но какво да кажа, Европа си е Европа, Атлантика си Атлантика, а България е избрала този път на развитие", каза Димитър Главчев.

Пътят - освен на развитие - е и към дигитализация, потвърди и здравният министър.

"Ще направим съответните промени в системата, така че да можем до края на годината да реализираме проекта за профилактична карта", каза Галя Кондева.

Личните лекари също приеха идеята, но отбелязаха, че нововъведението няма да намали опашките пред кабинетите им преди 15 септември.

"Електронно не означава дистанционно, винаги всеки документ се издава след преглед в кабинета", обясни д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар - Пловдив.

"Както е медицинската бележка за отсъствия, по същия начин. Изпраща се в училището - тя си отива и си я отварят учителите", посочи д-р Николина Самарджиева, общопрактикуващ лекар - Благоевград.

Родителите одобриха дигитализацията, дори предложиха периодът за представяне на профилактичната картата да е по-дълъг, за да се избегнат опашките.

"Много разправия е - тичаш насам-натам, пък нещо не е направено както трябва. Трябва да се върнеш в лабораторията, ако може да става електронно - няма смисъл. Ние сме от село, не сме от град, да ходиш чак до града, за да се направят тези неща. Мисля, че ако е електронно, ще е по-удобно за всички", коментира Даниела Каменарова, родител.

"Според мен трябва да се направят на групи по месеци децата и да има срок до края на годината, а не точно за 15 септември всичко живо да носи бележка", смята Диляна Кънева, родител.

Очаква се близо 1 милион деца да тръгнат на детска градина и училище идния понеделник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой трансфери за клубовете през летния трансферен прозорец
Рекорден брой трансфери за клубовете през летния трансферен прозорец
Спортни новини 11.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 11.09.2024 г., 20:50 ч.