НОВИНИ

Каква е практиката в САЩ, Русия и Унгария със Закона за чуждестранните агенти

Айше Сали
от Айше Сали
20:34, 11.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Закон, който не изсветлява дейности, а ги забранява - така експертът Захари Янков от Българския център по нестопанско право, който има редица публикации по темата, определя Законопроекта за чуждестранните агенти. Според него формулировка "чуждестранни агенти" създава внушение, че финансирането от други държави и чужди граждани е свързано с предателство и шпионаж.

Неправителствените организации и сега посочват източниците си на финансиране при подаването на отчети. Затова не смятат, че приемането на закона би довело до по-голяма прозрачност, а обратното - че именно това ги прави уязвими пред онези, които не одобряват дейността им. В проектозакона не е ясно обяснено и какво стои зад формулировката "чуждестранен агент".

"Очевидно е внушението, което се опитва да се направи. Думата агент в славянските езици си носи едно много конкретно значение - това е предател или шпионин. Общо взето в английския език агент е другата страна по пълномощно, упълномощено лице", обясни Захари Янков от Българския център по нестопанско право.

Така предложените текстове биха довели до абсурдни ситуации, свързани дарителството на международно ниво.

"Нека си представим ученически отбор по математика. Отива на олимпиада в чужбина и разходите му се поемат от чуждестранно лице. Примерно някой математик от друга държава, за когото това е кауза и подкрепя отбора ни. Отделя над 1000 лв. за пътуването им. Връщат се учениците в България и те не би трябвало да могат съгласно този закон да споделят със своите съученици как са решили своите задачи, защото са били там с чуждестранно финансиране и им се забранява да извършват дейност в българските училища. Ако едно учреждение получава от чужбина дарение от две инвалидни стола, това ги прави чуждестранни агенти, защото това дарение стува повече от 1000 лв", обясни още Янков.

Законът и сега създава полемика в САЩ, а в Русия подобен е приет с аргументите, че го има и в Америка. В Европейския съюз е съществувал в Унгария.

"Имаше подобен, но значително по-смекчен закон в Унгария, който просъществува две години преди Унгария да бъде осъдена от Съда на ЕС, но в рамките на тези две години щетите върху гражданското общество на този етап изглеждат непоправими в краткосрочен план. Нещо подобно може да се случи и в България" добави Янков.

Опасенията са, че одобрението му може да доведе до закриването на НПО-та, пречки за осъществяването на социални услуги и демотивирането на граждани, които подкрепят важни за обществото каузи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан отстъпи пред ТФТ Скопие в първата си предсезонна контрола
Балкан отстъпи пред ТФТ Скопие в първата си предсезонна контрола