НОВИНИ

След репортажите на БНТ: Спряха сайт за незаконна търговия с лекарства

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:47, 11.09.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

След репортажите на БНТ за незаконна онлайн търговия с лекарства Комисията за защита на потребителите проверява всички сайтове, които предлагат медикаменти по лекарско предписание от Турция. Дейността на два сайта е прекратена. Но един от тях започна да работи отново с леко променено име. Могат ли институциите да се справят с нерегламентираната и опасна търговия с лекарства?

Комисията за защита на потребителите и ГДБОП спряха сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет от незаконен сайт. Той вече не работи. А след нашия сигнал Комисията за защита на потребителите проверява всички сайтове, които предлагат медикаменти от Турция.

"Със съдействието на ГДБОП ще затворим втори такъв сайт. Имаме данни за още няколко", заяви Мария Филипова - председател на Комисията за защита на потребителите.

Зад сайта, който разкри екипът ни, стои физическо лице. Глобите, които може да му наложи КЗП за множеството нарушения, надхвърлят 50 000 лева. Мъжът обаче е неоткриваем.

"И сме канили търговеца и сме опитвали на място да го посетим. Не е връчен актът по отношение на първия сайт, за който вие ни сезирахте", добави Филипова.

Комисията е поискала съдействие от МВР. От Агенцията по лекарствата, която също може да санкционира нелегалния търговец, не ни отговориха дали са му връчили акт.

"Това, че е записана такава глоба в закона, въобще не означава, че тя е налагана. Аз поне нямам информация някога да е налагана точно тази санкция", обясни магистър-фармацевтът Димитър Маринов, който е и председател на Българския фармацевтичен съюз.

Екипът ни се натъкна на сайт за продажба на лекарства от Турция с леко променено име, който много прилича на спрения след репортажите на БНТ.

"Сменя се името на уеб страницата и търговията продължава. Това е престъпление с лекарства, което носи огромна вреда на българското общество. И в резултат виждаме и огромните процеси по дерегистрация на лекарства от България", разказа изпълнителният директор на БАРПТЛ.

Незаконната търговия с лекарства у нас не е престъпление, а административно нарушение. Фармацевтите от години искат това да се промени.

"Да бъде криминализирано това деяние. Тогава вече ще могат и полицията и прокуратурата та да действат и да взимат мерки", добави Димитър Маринов.

Според председателя на парламентарната здравна комисия криминализирането на незаконната търговия с лекарства няма да реши проблема. Александър Симидчиев ще предложи затягане на контрола при куриерските услуги.

"Може да има ангажимент куриерската фирма да бъде декларирано, че въпросната пратка не съдържа определени опасни за живота и здравето неща. Ако някой реши да прати такива неща, ще иска декларация с невярно съдържание на базата, на която цялата строгост на закона може да бъде прилагана", заяви Симидчиев.

А докато се случат евентуалните промени, от Комисията за защита на потребителите обещават да продължат с проверките на сайтовете за незаконна търговия с лекарства. Покупката на лекарства от незаконни сайтове е опасна, защото не е ясно къде са произведени и как са съхраня.

По темата работиха: Ал. Шаламанов, М. Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 11.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 11.09.2024 г., 20:50 ч.
ВВС обяви трансфера на бившия капитан на Лийдс Лиъм Купър в ЦСКА
ВВС обяви трансфера на бившия капитан на Лийдс Лиъм Купър в ЦСКА