НОВИНИ

Православният свят в очакване на Христовото Възкресение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:05, 18.04.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Още

На Велика събота православният свят очаква Христовото Възкресение. Тържественото Пасхално богослужение ще започне тази вечер пред катедралния храм "Св. Ал. Невски" от 23.25 минути. БНТ ще предава на живо богослужението и ще ви направи съпричастни на най-големия празник за православния свят. Заради мерките за сигурност тази година българските свещеници не донесоха благодатния огън от Йерусалим, ще се използва този от миналата година.

На площада пред катедралния храм "Св. Ал. Невски" всичко е готово за полунощ - поставени са огражденията за миряните, определно е мястото за свещениците и за хора на катедралата. Тази година Пасхалното богослужение ще прочете по различен сценарий заради мерките за сигурност.

Велика събота започна с тържествена Василиева литургия в катедралния храм. Той беше почти пуст, дойдоха малко хора, с маски и разстояние един от друг. Последните дни показаха, че вярващите се вслушаха в призивите и останаха вкъщи. По традиция много миряни взимат причастие именно след днешната литургия. Православната църква многократно повтори, че причестяването с една обща сребърна лъжичка не води до зараза.

Още по обяд, хората от храма и от полицията започнаха да поставят огражденията за вярващите и местата за свещениците и за хора на катедралата. Пасхалното богослужение ще започне в 23.25 минути, ще го отслужват българският патриарх Неофит и западно и средноевропейският митрополит Антоний. БНТ ще предава на живо. Тази година заради мерките за сигурност богослужението ще започне отвън, предполага се че тогава хората са повече. Полицията ще следи те да са на необходимото разстояние помежду си. След това, когато останат по-малко вярващи, те ще влязат в храма и ще продължат богослужението.

Тази година заради извънредното положение църквата реши да не се възползва от правителствения самолет и да не се носи благодатният огън от Йерусалим, а да се използва огънят, който се пази от миналата година, а спестените пари ще отидат за борба с коронавируса. Именно този огън ще бъде раздаден на миряните на площада късно тази вечер.

БНТ ви призовавава да си останете вкъщи и оттам да съпреживеете Христовото Възкресение!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семеен Великден от разтояние
Семеен Великден от разтояние
Чудото на Благодатния огън по време на пандемия
Чудото на Благодатния огън по време на пандемия