НОВИНИ

Катедралният храм "Св. Ал. Невски" остана пуст

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:15, 18.04.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Днес е Велика Събота! Денят на очакването на Христовото Възкресение! По традиция благодатният огън слиза в Ерусалим. БНТ ще предава на живо от 13 часа от църквата "Възкресение Христово" на Божи гроб.

Днес от 23:25 часа на площада пред катедралния храм "Св. Ал. Невски" ще започне Пасхалното богослужение за Възкресение Христово. А тази сутрин в храма беше отслужена Света Василиева литургия.

Малко хора дойдоха, бяха на разстояние един от друг и с маски. Практиката от предишните два дни показа, че наистина вярващите се вслушаха и останаха по домовете си. По традиция много хора взимат причастие точно днес на това богослужение.

Знаете, то се извършва с обща сребърна лъжичка. Но от църквата никога не са и обещавали друго, оттам многократно казаха, че причастието не може да принесе зараза.

Тази година заради извънредното положение църквата реши да не се възползва от правителствения самолет и да не се носи благодатният огън от Йерусалим, а да се използва огънят, който се пази от миналата година.

Спестените пари ще отидат за борба с коронавируса. Именно този огън ще бъде раздаден на миряните на площада късно тази вечер.

Тържественото пасхално богослужението ще започне в 23.25 минути, ще го отслужат Патриарх Неофит и митрополит Антоний. То ще се предава на живо по БНТ.

Заради мерки за сигурност този път богослужението ще започне отвън, когато, предполага се, хората са повече.

Полицията ще се грижи да се спазва необходимото разстояние между тях. След това, когато останат по-малко хора, ще се влезе и в храма.

БНТ ви призовава да си останете вкъщи и довечера и оттам да съпреживеете Христовото Възкресение!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма наплив от външни хора в Банско преди Великден
Няма наплив от външни хора в Банско преди Великден
Кметът на София: Контролът на влизането в столицата също ще бъде много сериозен
Кметът на София: Контролът на влизането в столицата също ще бъде много сериозен