ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Празнуваме Сирни Заговезни

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

7 седмици преди Великден празнуваме Сирни Заговезни. На този ден по-младите искат прошка от по-старите с думите "Прощавайте", а отговорът е "Простено да ти е". В народните традиции празникът е свързан с различни ритуали, сред които и хамкането на халва.

Прошката на Сирни Заговезни няма да е сладка без халва. Българският продукт е предпочитан и на трапезата на румънците по време на Великденските пости.

Златин Йорданов израснал с аромата на пресен тахан. Над 30 години семейството му приготвя традиционната бяла халва с орехови ядки.

"Захранен съм с халва. Това е наследствено от баба ми и дядо ми. Този занаят съм научил от него. Там беше повече ръчен труд", разказва производителят на халва Златин Йорданов.

Затова днес от модерните машини в цеха му на час излизат по 300 килограма халва.

За да се сгъсти към натуралния продукт се добавя екстракт от чувенов корен. Изпича се на 125 градуса.

Дали е направена майсторски халвата се познава, ако се къса на конци и се топи в устата.

Голяма част от продукцията на Златин Йорданов е предназначена за румънския пазар. Въпреки че той е залят от евтина, украинска халва, румънците предпочитат българската. Затова търговците на едро бързат да заредят магазините в северната ни съседка за празника, въпреки пандемията.

След Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти и освен това е богата на калций.

Автор: Даниела Димитрова

Свързани статии:

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?