НОВИНИ

Важен ден за две германски провинции - гласуват на местни парламентарни избори

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
07:49, 14.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Важен ден за две германски провинции. Днес в тях се гласува за регионални парламенти. Изборите са тест за перспективите на управляващите християндемократи да запазят властта си и след федералния вот през септември.

Германските провинции Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц са известни съответно с автомобилната индустрия и винопроизводството.

Изборите там са белязани от корупционен скандал с двама депутати от Бундестага от Християндемократическата партия и Християнсоциалния съюз. Според проучванията, двете формации ще наберат по-малко гласове, отколкото преди пет години. Недоволството след месеци на ограничения явно също ще окаже влияние.

В момента правителството на Баден-Вюртемберг се състои от зелени и представители на ХДС. Населението на провинцията е малко над 11 милиона. Четири милиона живеят в Рейнланд-Пфалц. Мнозинство в местния парламент имат Социалдемократическата партия, либералите и зелените.

Според прогнозите, консерваторите рискуват да покажат най-лошия си изборен резултат в историята си в този регион. По правило регионалната политика в Германия няма пряко влияние върху централната. Тези регионални избори обаче са тест за федералния вот през септември, който ще сложи край на ерата Меркел. През юни миналата година, канцлерът на Германия заяви, че няма да се кандидатира за пети мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция удължи ограничителните мерки заради COVID-19
Франция удължи ограничителните мерки заради COVID-19
Необичайно много случаи на коронавирус за неделя - новозаразените са 2019 души
Необичайно много случаи на коронавирус за неделя - новозаразените са 2019 души