НОВИНИ

Преди първия звънец: Опашки за документи пред лекарските кабинети

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:20, 14.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Опашки пред лекарските кабинети. Родители и деца чакат за задължителните медицински документи за училище и детска градина.

Опашката за задължителните документи за училище и детска градина в Пловдив е в двора на поликлиниката.

Д-р Георги Цигаровски - общопрактикуващ лекар: "Сложихме и механична бариера. Уви има напи съграждани, който изблъскват и механичната бариера".

В София опашката от деца и родители е в коридора. Доктор Маргарита Шаркова очаква по-голямо струпване пред кабинета си след началото на учебната година.

Д-р Маргарита Шаркова - общопрактикуващ лекар: "Ние 20 години предупреждаваме, че е редно поне лятото всеки от тях може да мине да доведе детето на профилактичен преглед. Това обаче винаги се случва в последния момент от днес за вчера".

От здравото министерство съобщиха - медиците могат да изпращат по служебен път личната профилактична карта в училището.

Марияна Пенева - мед.сестра 125 СУ "Боян Пенев": "Нямам представа кой ще вмени на личните лекари тези задължения на толкова много ученици те да изпращат онлайн тези профилактични карти".

Д-р Маргарита Шаркова - общопрактикуващ лекар: "Нямаме комуникация и колаборация с училищата. Така, че начинът на изпращане е неясен".

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: "Ако джипитата не могат да го направят родителите могат да го направят. Да го изпратят по имейл, да го изпратят по вайбър. Да го изпратят по някакъв тип електронен, просто да има такъв документ в системата на училището".

Детето задължително трябва да посети личния си лекар за профилактичния преглед.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: "Бележката може да бъде представена и по-късно. Никой пак казвам няма да тръгне да налага санкции в това извънредно положение".

За да няма опашки, личните лекари призовават родителите да записват час за преглед предварително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред НДК: Събират подписка за импийчмънт на президента
Протест пред НДК: Събират подписка за импийчмънт на президента
Събарят старата сграда и правят нова модерна детска болница (Обзор)
Събарят старата сграда и правят нова модерна детска болница (Обзор)