НОВИНИ

Събарят старата сграда и правят нова модерна детска болница (Обзор)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:14, 14.09.2020
Чете се за: 01:57 мин.
Още

Кога София ще има нова детска многопрофилна болница? На публично обсъждане по темата, която предизвика обществено недоволство и протести преди месеци, беше потвърдено, че старата и недовършена сграда на проекта в двора на Александровска болница ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде изградена напълно нова модерна болница.

Днес стана ясно, че промяна в срока няма да има. Предстоящото събаряне на строежа, проектирането на новата сграда до изграждането ѝ трябва да се случи в същия срок и със същите средства според досегашния договор.

Болницата трябва да се изгради за 42 месеца, които в момента текат, а стойността на цялата поръчка е близо 78 млн. лв. без ДДС. Очаква се до края на годината спорният строеж да бъде съборен, като на негово място трябва да бъде изградена новата сграда, която ще бъде новата детска болница у нас. През годините строежът от 70-те често беше обект на коментари и протести от страна на родители, граждани, архитекти и лекари.

Диагностика и лечение за децата по европейски стандарти, професионално обслужване и модерна апаратура на едно място. Първата стъпка към болница, в която децата да получават качествена и комплексна медицинска грижа, вече е факт.

"Най-важното нещо, което в тази ситуация е пресечната точка, е бързото изграждане на Националната детска болница. Няма да губим време в никакви други посоки, освен в посока събаряне на сградата, изграждане на нова сграда с нов проект в максимално бързи срокове, спазвайки сроковете на договора и парите на българските данъкоплатци", заяви министър Костадин Ангелов.

Според здравния министър най-важното, което предстои, е при събарянето на строежа да има минимални щети както за сградите наоколо, така и за хората, които живеят в района.

"Прави се проект за събаряне, частично, не говорим за пълно събаряне, поетапно се събаря етаж по етаж, механично", обясни изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Мая Пенчева.

Прави се едно допълнително скеле, което пази от прах, от шум.

От фирмата изпълнител обещаха прозрачност в работата си. И те, и от здравното министерството са категорични, че със събарянето на строежа процедурата няма да се оскъпи, а сроковете ще бъдат спазени.

През годините решението за събаряне на строежа имаше както поддръжници, така и противници.

"Нас ни боли за всеки загубен ден, в който децата се лутат между болници, отдалечени понякога на километри. От това, че в това време ние губим от състоянието, което бихме компенсирали, ако сме на една ръка разстояние", коментира началникът на Клиниката по неврология в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" проф. Иван Литвиненко.

"Идеята на тази сграда е поне на 40 години, а на нас ни трябва идея, която да е съобразена със съвременните нужди на различните отделения. Да направим детска болница, която да служи и да е съвременна поне в следващите 20 години", допълни Любомир Димитров - началник на отделението по Детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Удовлетворени от днешното решение са от "Национална мрежа за децата". Според тях обаче има още проблеми, които трябва да бъдат решени и настояват за анализ на нуждите на детското здравеопазване.

"Когато направим детска болница, трябва да има някой, който да работи вътре в нея, а това е много важно от сега да се почне да се подготвя - детското здравеопазване да има кадри, които да могат да обезпечат една бъдеща болница", коментира Георги Богданов.

От началото на строежа да завършването на болницата ще има и обществен съвет, който ще има консултативна роля. Той ще включва всички заинтересовани страни, но няма да взима важни решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди първия звънец: Опашки за документи пред лекарските кабинети
Преди първия звънец: Опашки за документи пред лекарските кабинети
София Филм Фест се завръща с 14 премиери на български филми
София Филм Фест се завръща с 14 премиери на български филми