НОВИНИ

Преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Словения

Александър Марков
от Александър Марков
20:46, 05.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Европейските лидери се събират в Словения на неформален Съвет преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани утре.

Диалогът Скопие-София се очаква да е сред основните теми. Президентът Румен Радев е поканен на разговори с Ангела Меркел, с Еманюел Макрон и с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Разделение и умора от разширяването сред страните-членки. Такова настроение цари преди утрешната Среща на върха, която трябва да потвърди ангажиментите на Съюза, поети преди 13 години в Солун: Западните Балкани - рано или късно - да се присъединят към ЕС.

Целта е до края на декември да стане ясно дали Република Северна Македония и Албания ще получат покана за начало на преговори, както настоява ЕК. България отказа да подкрепи преговорната рамка на Скопие заради неизпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.

Президентът Румен Радев, който заяви, че България вече е подложена на открит натиск да даде зелена светлина на Скопие, ще има две срещи утре.

По покана на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи ще се срещне с премиера Зоран Заев. А по покана на Ангела Меркел - с Еманюел Макрон и отново Зоран Заев.

Радев вече заяви в телефонен разговор с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, че България защитава не само националния си интерес, но и европейските ценности в диалога със Скопие, откъдето очакваме правнообвързваща гаранции предвид многобройните дадени, но неизпълнени декларации и обещания от страна на югозападната ни съседка.

Също, за да обсъдят Западните Балкани, по-рано лидерите на партиите от семейството на Европейската народна партия се срещнаха в Любляна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представлява своята партия.

Освен Западните Балкани Европейският съвет ще обсъди още нов подход към Китай, намаляване цените на електроенергията чрез европейски газов резерв, стратегическата автономност от САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха предстоящите мачове на Лудогорец, ЦСКА и Левски в шампионата
Преместиха предстоящите мачове на Лудогорец, ЦСКА и Левски в шампионата
Разследват смъртта на мечка, извършила нападения над домашни животни в Родопите
Разследват смъртта на мечка, извършила нападения над домашни животни в Родопите