НОВИНИ

Предимно българи посрещат днешния двоен празник в хотелите в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 14.02.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Трифон Зарезан или Св. Валентин? Всеки открива своя повод за празнуване. А Банско е един от най-предпочитаните курорти този сезон и през последните седмици беше пълен с туристи от Румъния, Турция и Сърбия. Хотелиерите обаче очакват чуждите туристи да спрат да идват заради ситуацията с коронавируса и ще разчитат на българските.

Предимно българи са туристите, които посрещат днешния празник на влюбените в хотелите в Банско. Впечатление прави, че пълна заетост отбелязват 4- и 5-звездните хотели и комплекси. Хотелиерите са предвидили различни бонуси и изненади са своите гости, така че макар и в пандемия, да направят днешния ден уникален и неповторим за гостите си. Ресторантите в хотелите работят, но с ограничено работно време - до 22.00 ч. и при това на непълен капацитет. СПА центровете също са отворени.

Туристите признават, че не само карането на ски и ползването на СПА център, но и отворените ресторанти към хотелите са една от причините да бъдат в Банско за уикенда.

"След всичко, което ни се случи миналата година, предпочитаме на празника да сме навън някъде. Има някакво притеснение, но все пак хората, които са дошли, са с тяхна, вътрешна отговорност", каза Анелия Кирилова.

"Когато всички взимаме мерки, за да се предпазим - дезинфектанти, маски, мисля, че няма да има проблем", заяви Аврам Кирилов.

"Мерките са на ниво. Спазват се", коментира Стела Николова.

От Съюза на туристическия бизнес в курорта отбелязват, че през този зимен сезон силно е развит така нареченият "уикендов туризъм".

"Политиките, които определя всяка страна - дали има карантина, дали няма, и PCR тестовете - те създават затруднения, защото изисква много време или оскъпява почивката, специално на чуждите туристи и съответно се наблюдава отлив от тях", обясни Надежда Атанасова, която е маркетинг мениджър на хотелски комплекс.

Резултатите от проверките на Комисията за защита на потребителите в зимните ни курорти показват, че се полагат усилия да се създаде безопасна среда за туристите.

"България има уникалния шанс в рамките на този сезон, ако приключи с една констатация, че не е имало рискове, че все пак е имало хора, които са изкарали добре, да бъде припозната като една добра, безопасна туристическа дестинация и за в бъдеще", каза председателят Димитър Маргаритов.

Цените в Банско тази година са в голям диапазон, в зависимост от категорията на хотела и услугите, които предлага. Стая в къща за гости може да се намери за 60 лв. на вечер, а в луксозен комплекс - за около 400 лв. И все пак бъдете внимателни не само за цените, но и за условията в планините, които тези дни могат да бъдат особено опасни.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви да са мотивите за премии на културните дейци - спорове в гилдията
Какви да са мотивите за премии на културните дейци - спорове в гилдията
Десетки близки, приятели и туристи си взеха последно сбогом с Атанас Скатов
Десетки близки, приятели и туристи си взеха последно сбогом с Атанас Скатов