НОВИНИ

Блокирани пътища и затворени гранични пунктове заради лошото време (Обзор)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:33, 14.02.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Истинската зима напомни за себе си. Ниски температури и сняг, които след пролетните дни в началото на седмицата - сега предизвикват сериозни проблеми. Имаше затворена магистрала, блокирани пътища, затворени гранични пунктове с Гърция.

По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" след обилния снеговалеж през последното денонощие, обстановката в страната се нормализира и в момента пътищата са проходими при зимни условия.

Движението на превозни средства над 12 тона се ограничава временно по пътя от Кюстендил за граничния пункт "Гюешево" поради "спиране от Република Северна Македония", съобщиха от Пътната агенция.

Снегът обаче създаде затруднения в Южна България, особено след като Гърция временно затвори заради лошото време граничните си пунктове за камиони и автомобили. Малко преди 16.00 ч. гръцките власти започнаха да пропускат камиони на влизане в България. За влизане в Гърция обаче се пропускат само камиони за Солун и Атина.

Започна пропускането на тирове през "Кулата" на влизане в България

Километрична опашка от тирове още снощи се образува пред граничния пункт "Кулата". Много шофьори изкараха тежка нощ с много неизвестни. Ето какво коментираха някои от тях:

"В кабината. Как да прекарам... Имам централно отопление и половин хляб."

"Никой никаква информация, абсолютно никаква."

"20 часа чакам вече. В камиона, на печката и така... Може да седим, казват, че може и три дена да седим тук. Никакви условия, нито баня има, нито тоалетна има. Ходим тук по храстите. Това нормално ли е в 21 век?"

В София 140 машини бяха на терен. Отново приоритет бяха трасетата на обществения транспорт, като единствено автобусните линии за Витоша се движеха със скъсен маршрут. По собствен маршрут по столичните улици се движеха импровизирани шейни.

Много шофьори трябваше да преосмислят въпроса дали са достатъчно добре подготвени за път. В района на Калофер тирове са били принудени да спрат и да сложат вериги, за да продължат.

Снежната покривка изненада тираджии край Калофер и Песнопой

По пътищата в Пазарджик бяха извадени допълнително патрулиращи екипи, с приоритет беше магистрала "Тракия".

Главните улици в Пловдив и основните по кварталите бяха почистени. Екипите ги обработват без прекъсване от 20.00 часа снощи, а на терен беше извадена цялата налична техника.

Ограничено е преминаването на тирове през основните проходи в страната. От Агенция "Пътна инфраструктура" обещаха пълна мобилизация.

"Оставаме нащрек и няма да допуснем компромис с качеството на почистване на пътищата, така че където установим, че пътно поддържащата фирма не си е свършила работата, ще бъде санкционирана", заяви инж. Иван Досев.

А призивът към шофьорите отново е да карат внимателно и да тръгват на път добре подготвени.

За утре жълт код за ниски температури е обявен в девет области. Предупреждението е в сила за София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лечителят на сърца - историята на един млад лекар в България
Лечителят на сърца - историята на един млад лекар в България
Радев: Лозето не ще молитва, иска мотика. Така е и с политиката
Радев: Лозето не ще молитва, иска мотика. Така е и с политиката