НОВИНИ

Радев: Лозето не ще молитва, иска мотика. Така е и с политиката

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 14.02.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Според държавния глава Румен Радев предизборната кампания трябва да е кампания на идеи, принципи и визия за излизане на България от кризата, а не кампания на компромати. От Плевен Радев отговори и на призива на премиера в политиката да не бъдат намесвани децата на политиците.

Президентът Румен Радев прогнозира, че следващият парламент ще бъде различен и фрагментиран. В контекста на днешния празник Трифон Зарезан той препоръча на партиите да водят предизборните разговори така, както добрите винари се грижат за лозето.

"Знаете, че лозето не ще молитва, то иска мотика. Така е и с българската политика. Трябва умно да зарежем българското лозе, така че да дадем шанс на най-добрите филизи, а да изрежем излишните, ако искаме да има плод. По повод тези процеси, които вървят за коалиране, както преди малко ми обясняваше и проф. Пачев, трябва да мислим, кой ще бъде най-добрият "Копач", така че да даде един наистина добър резултат. По всичко личи, че ще имаме един доста фрагментиран парламент. Дали това е добре или зле, ще покажат изборите, ще покаже мъдростта", каза държавният глава.

По повод скандала, свързан с името на неговия син и призива на премиера Борисов да не се намесват деца в политиката, Радев коментира:

"Аз мисля, че това е театър за наивници. Знам много добре откъде идват атаките към мен и към моето семейство. Но да, категорично не приемам да се намесват семействата и да бъдат преследвани в тази битка, която се води. Но знаете, че протестите на българите са закономерен резултат от политиката и действията на министър-председателя. Българите от месеци протестират под прозорците на Министерския съвет, но там няма никого", допълни Радев.

Президентът отново заяви, че парите за засегнатите от COVID кризата фирми и граждани се разпределят несправедливо и не достигат до най-засегнатите.

"Категорично има ощетени. Вие виждате, че тези огромни пари, които се раздават по телевизора, не стигат до най-засегнатите. Масовите фалити вече са факт, разорението на българите вече е факт. Пак ще кажа това, което твърдя от началото на кризата - политиците не трябва да се правят на лекари и обратното", категоричен беше държавният глава.

В Плевен Румен Радев участва в ритуала по зарязването на лозята на опитното поле на Института по лозарство и винарство в града.

Президентът посети и Художествената галерия "Светлин Русев", където се срещна и разговаря с творци.

Репортери: Мирела Дончева, Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокирани пътища и затворени гранични пунктове заради лошото време (Обзор)
Блокирани пътища и затворени гранични пунктове заради лошото време (Обзор)
Няма много желаещи за ваксиниране в списъците на личните лекари
Няма много желаещи за ваксиниране в списъците на личните лекари