НОВИНИ

Предложението на Френското председателство по ветото за РСМ е изпратено до Комисията по външна политика (Снимка)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:48, 17.06.2022 (обновена)
5464
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Предложението на Френското председателство за решение по наложеното от България вето за еврочленството Северна Македония е изпратено до Външната политика в парламента. Това потвърдиха за "По света и у нас" депутати и членове на комисията. Документът е внесен при депутатите, защото правителството реши външната комисия и парламентът да разгледат всякакви предложения, свързани с ветото.

По информация на БНР, които разполагат с документа, в него е записано, че преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония. За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета.

Подчертано е, че ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език. Наред с изискванията за прилагането на важни реформи и законови промени за приемане на Северна Македония в Евросъюза - като съдебна реформа и борба срещу корупцията и организираната престъпност, е поставена и борбата срещу речта на омразата и дискриминацията.

В преговорната рамка е включено изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а.

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие, посветен на защитата на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, борба срещу речта на омразата, образование, създаване на ефективни мерки, механизми за докладване и определяне на отговорни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за действие ще бъде постоянно следено и редовно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса (по присъединяване).

Темата за РСМ "взриви" парламента (ОБЗОР)

За "По света и у нас" депутати от управляващата коалиция коментираха неофициално, че най-вероятно в понеделник ще бъде насрочено заседание на външната парламентарна комисия за обсъждане на документа.

Според тях в сегашната политическа обстановка обаче има опасност да не бъде обърнато внимание на факта, че за България би било успех, ако Скопие се съгласи да приеме българските условия и ЕС стане гарант за изпълнението им. Възможно било страната ни да не получи в бъдеще толкова добра оферта.

На последното си до момента заседание в сряда правителството прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Вархеи: Вътрешната политика в София се отразява на Европейския съюз

Междувременно Оливер Вархеи заяви, че в момента в София има пълна блокада по въпроса за началото на преговорите със Северна Македония и Албания, а вътрешната политика в София се отразява на Европейския съюз.

Вархеи сподели пред журналисти още, че е прекарал всеки втори вторник от месеца в България, но усилията му са били напразни. Той се надява преговорите с двете страни да започнат незабавно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променят движението в столицата заради "София Прайд"
Променят движението в столицата заради "София Прайд"
Жители на Горубляне блокираха "Цариградско шосе"
Жители на Горубляне блокираха "Цариградско шосе"