НОВИНИ

Предпразни мерки срещу коронавируса у нас

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:43, 10.03.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Сигурност и правосъдие

Извънредни мерки заради коронавируса на жп и автогарата в София. В заведенията и големите търговски центрове също са взели мерки.

Всички гари в страната се дезинфекцират извъредно. Малките по два, а големите по три пъти дневно.

Тодор Петров - НКЖИ: С парцали минават контактните повърхности. И местата, до които имат допир пътниците.

В последните дни пътуващите с влак са по-малко. Всички вагони се почистват и дезинфекцират в депата, като процедурата се повтаря малко преди да отпътуват.

Пламен Митев - БДЖ: Началник влакове и кондуктори - за тях не са необходими маски, тъй като това би довело до допълнителна паника сред самите пътници.

Маски няма и за касиерите на гарата. Котнактът им с клиенти е ограничен. На централната автогара в София в последните дни също отчитат спад на пътуващи. За служителите са осигурени дезинфектанти и маски.

Иван Мирославов - управител на Централна автогара София: Служителите, които работят на касите на бариерите. Минимум поне три пъти трябва да си мият ръцете с тези почистващи дезинфекционни препарати. Залата се почиства 4 пъти дневно. Вместо миещи препарати - дезинфектанти.

Пътникопотокът в метрото също е намалял, не много, но все пак се усеща разликата. А част от хората носят маски на лицата си.

Дезинфекцията в метрото също е на ниво, такива мерки не са предприемани при нито една грипна епидемия досега. Въпреки грипната ваканция обаче в метрото има групички от ученици. Такива могат да бъдат забелязани и в столичните молове. Все пак и там в последните дни клиентите са по-малко.

Ангел Семерджиев - управител на търговски център: Слагаме дезинфектант на няколко места в мола, който да е достъпен за всички хора.

От Българската асоциация на заведенията пък алармираха за десетки отменени резервации. Предупреждават, че ако ситуацията продължава така, може да се стигне и до съкращения и затворени заведения.

Ричард Алибегов - Българска асоциация на заведенията: Масово откази на резервации - на хотели, на ресторанти в страната има, създава се една психоза, която е незарбираема за бизнеса към момента. Икономическите последици ще бъдат много страшни за икономика като нашата.

Във фитнесите засега не се усеща отлив. Препоръката е дори да се чувствате малко болен - да си тренирате вкъщи.

Лазар Радков - фитнес специалист: Човек да избягва да си пипа носа, устата и очите в залата, да си мие ръцете и избягвайте смазващите тренировки, защото те компроментират имуннатата ни система.

Очаква се за около месец да бъдат отменени и всички съдебни заседания в цялата страна. Това предлагат от съдийската колегия на ВСС. А от утре се преустановяват и посещенията в "Зоологическа градина-София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два нови случая на коронавирус у нас - заразени са мъж и жена в София
Два нови случая на коронавирус у нас - заразени са мъж и жена в София
Българска компания разработва лечение срещу коронавирус
Българска компания разработва лечение срещу коронавирус