Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Представиха законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:05, 22.06.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

За първи път от 3 десетилетия в Сената на САЩ беше представен законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Демократи и републиканци предприеха тази безпрецедентна стъпка след две масови стрелби, при които загинаха десетки хора и които потресоха цялата страна.

Най-голямото оръжейно лоби - Националната оръжейна асоциация, изрази в Туитър своето несъгласие със законопроекта. В град Ювалди, който стана сцена на огромна трагедия, бяха направени разкрития за стрелбата през май.

Училището в Ювалди, където бяха застреляни 19 ученици и двама учители, ще бъде разрушено. Това обяви кметът на града по време на напрегната и много емоционална среща с жители на Ювалди, настояващи за отговори за стрелбата. В училището учат около 600 ученици от втори, трети и четвърти клас.

"Имахме разговори за това училището да бъде разрушено. Никога няма да можем да поискаме от дете или учител да се върне там", заяви Дон Маклафлин, кмет на Ювалди.

Общественото недоволство нарасна след обвиненията спрямо полицията заради бавните ѝ действия. Разследващите са установили, че стрелецът в Ювалди е можело да бъде спрян на третата минута.

"Три минути след като субектът е влязъл в сградата там е имало достатъчен брой въоръжени полицаи с бронежилетки, които са можели да го неутрализират. Единственото, което ги е спряло да влязат в 111 и 112 стая, е началникът им, който е поставил живота на полицаите пред този на децата. Полицаите са имали оръжия, децата - не. Полицаите са имали бронежилетки, децата - не. Полицаите са обучени, децата - не. Един час, 14 минути и 8 секунди. Толкова дълго са чакали децата и учителите в стая 111, за да бъдат спасени", допълни Стив МакКроу, началник на полицията в Тексас.

Междувременно в Сената демократи и републиканци представиха законопроект от 80 страници за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Той обединява редица ограничени реформи, но все пак е първият от 30 години насам.

"Законодателството се ползва с двупартийна подкрепа и ще спаси животи. Въпреки че не е всичко, което искахме, това законодателство е крайно необходимо", каза още Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.

Гласуването на проекта в Сената може да стане още тази седмица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Граждани протестираха срещу високите цени на горивата
Граждани протестираха срещу високите цени на горивата
Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията
Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията