НОВИНИ

Представят Плана за възстановяване и устойчивост пред ЕК

bnt avatar logo
от БНТ
06:52, 15.10.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде представен пред Европейската комисия, след като вчера той беше приет от служебното правителство.

Според вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов се очаква България да получи близо 13 милиарда лева от Европейския съюз за следкризисно възстановяване.

Сред основните приоритети в него е енергетиката, където са предвидени 878 милиона лева за ВЕИ и фотоволтаици, 140 милиона за соларни инсталации, един милиард и 800 хиляди за енергийна ефективност на сградите.

И реформа за спасяване на заетите във въглищните централи чрез Държавно предприятие за конверсия. България ще предложи две дати за отказване от въглищната енергетика, което ще засегне централите в Маришкия басейн - 2038 и 2040 година.

Вчера стана ясно, че решението коя от двете години да защитава правителството пред Брюксел трябва да бъде взето от следващото редовно правителство.

България и Нидерландия са единствените страни членки на Европейския съюз, които все още не са внесли своите Планове в Брюксел.

Заради забавянето все още не е ясно докрай дали ще можем още тази година да получим авансово плащане от ЕК в размер на между 11-13% от общия пакет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се днес здравните власти да обявят нови мерки на национално ниво
Очаква се днес здравните власти да обявят нови мерки на национално ниво
Приеха в болница Бил Клинтън
Приеха в болница Бил Клинтън