НОВИНИ

Предвижда се създаване на Център за спешна медицинска помощ по въздуха

предвижда създаване център спешна медицинска помощ въздух
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:31, 13.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Предвижда се създаване на Център за спешна медицинска помощ по въздух. Проектът за постановление на Министерския съвет за създаване на Центъра, предложен от служебния здравен министър Асен Меджидиев, е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Започна обучението на екипите за медицинските хеликоптери

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще бъде с предмет на дейност оказване на спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането; осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт на донори на органи и на органи, предназначени за трансплантация, кръв и кръвни съставки, при необходимост от придружаване; осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт за нуждите на Министерството на здравеопазването, при необходимост от придружаване; координация на дейностите по предоставяне на транспорт по въздух, както и при възникнала нужда от специализиран въздушен транспорт чрез междуструктурна комуникация с Държавния авиационен оператор, центровете за спешна медицинска помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи, регионалните здравни инспекции, Министерството на здравеопазването и други държавни институции и др. За сформиране на Центъра ще са необходими 68 щатни бройки.

Площадки за медицински хеликоптери ще има в повечето градове на страната

Около 15% от населените места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на адекватна медицинска помощ при спешни състояния е силно затруднено, тъй като съществува известна неравнопоставеност на населението по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ, която според европейските стандарти е най-ефективна, ако бъде оказана в рамките на до 20 минути от инцидента, се посочва в доклада на министър Меджидиев.

Анализ за създаването на новия Център, включващ в структурата си четири бази за оказване на спешна помощ по въздух – в София, в Долна Митрополия, във Варна и в Безмер, показва, че ще са необходими допълнителни 8 500 000 лв., от които 6 800 000 лв. годишно за възнаграждения на служителите.

Първите два хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ се очакват в България в средата на тази година.

Обявиха процедура за наем на 2 медицински хеликоптера

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският външен министър пред БНТ: Нашето приятелство с България не зависи от това кой е на власт
Турският външен министър пред БНТ: Нашето приятелство с България не зависи от това кой е на власт
Отново протести срещу пенсионната реформа във Франция
Отново протести срещу пенсионната реформа във Франция