Преговорите между ЕС и Великобритания ще бъдат подновени в Брюксел

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:44, 06.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Преговорите за търговско споразумение между Великобритания и ЕС ще бъдат подновени в Брюксел - за това се договориха в едночасов телефонен разговор британският премиер и председателят на Еврокомисията. Двамата лидери ще разговарят отново в понеделник вечерта. Британският кабинет ще подкрепи премиера Борис Джонсън, ако той прецени за необходим Брекзит без сделка, съобщава британският "Таймс".

Преговорният процес беше блокиран в петък след неуспешно търсене на пробив по уреждането на търговски отношения в размер на един трилион долара годишно. Не е ясно доколко страните са готови на компромис по най-парливите въпроси преди крайния срок 31 декември, когато изтича преходния период след раздялата. Без споразумение следват взаимни мита върху стоките.

Все още остават три големи противоречия - риболовът, гаранциите за справедлива конкуренция и начините за уреждане на бъдещи спорове. Според източници от двете страни, голям проблем е френското настояване за право на риболов в британски води.

Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК: Двете страни подчертаха, че споразумение е непостижимо без решение на тези три проблема. Като признаваме сериозността на различията, ние се споразумяхме, че са необходими допълнителни усилия на нашите преговорни екипи, за да се прецени дали тези проблеми може да бъдат решени.

Борис Джонсън трябва да убеди привържениците на Брекзит, че е постигнал развод при обещаното от него връщане на суверенитета на страната. Според Ройтерс фон дер Лайен не желае да предложи твърде много на Лондон от страхове, че така ще бъдат насърчени да напуснат и други членове на Евросъюза. Тя се нуждае от сделка, която не изолира нито една от 27-те.

Липса на споразумение ще утежни икономическата цена на пандемията от коронавирус и за двете страни. Времето обаче изтича. По-малко от четири седмици до края на преходния период всяка сделка подлежи на одобрение от парламентите на двете страни, а Еврокомисията трябва да получи и съгласието на 27-те страни членки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отново сблъсъци между демонстранти и полицията в Париж
Отново сблъсъци между демонстранти и полицията в Париж
В Румъния гласуват на парламентарни избори
В Румъния гласуват на парламентарни избори