НОВИНИ

Европейският път на Чавдар - българското село, което гледа към бъдещето

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:48, 05.12.2020
8768
Чете се за: 03:54 мин.
По света

Сгушено между Стара планина и Средна гора, село Чавдар омагьосва още в първите минути, когато го посетите. Дори в мрачните дни това кътче в България носи уют и привлича с красота и хармония.

Дали Чавдар е европейско село в сравнение с останалите села в България – 100%, категоричен е Иван Желязков, един от жителите на селото.

Едно живо село, защото имаме действащо училище, детска градина, пенсионерски, младежки клуб, така че мисля, че не сме типичното село със застаряващо население, смята Григор Даулов, кмет на село Чавдар.

Всичко в селото го правят да изглежда европейско, най-вече развитието му, уредеността му... Освен магазините, тук има и читалище, което е активно. За децата непрекъснато се организират танци, събития. Не всяко село си има личен лекар и зъболекар на място. Това са дребни неща на пръв поглед, но това е необходимо. Чавдар много прилича на едно европейско село. Аз била съм в села в Германия, мога да кажа, че доста се доближаваме, категорична е Катерина Желязкова.

Иван и Катерина отдавна мечтаят да живеят в къща с голям двор, на село. Преди да се установят в Чавдар, не знаят за славата му на европейско село. Избират живота тук пред този във Варна и София. И вече година намират спокойствието и свободата, от която имат нужда, за да отгледат детето си.

Първите години на дете да са на село е доста хубаво, защото опознава живота по един много по-различен начин, отколкото в един апартамент, смята Иван.

Подкрепя го и съпругата му Катерина: Имаме си прекрасно дворче, мога да си пусна детето да си играе. Тук да съм около него. Не си обвързан всяко едно излизане примерно площадки, да хванеш автобус, да отидеш някъде и всичко ми е наблизо удобно ми е, лесно ми е, а и другото, което е детенцето ми спи на терасата всеки ден, независимо какво е времето.

Ние сме като една малка радост, откак сме дошли, Никола е суперзвездата на селото и всички грейват, като го видят. Всякакви баби, дядовци са готови да го гледат, да помагат, да му дават да кара трактора, въобще всичко му е позволено, допълва с усмивка Иван.

Европейският път на село Чавдар започва преди около 15 години. С амбицията на тогавашния кмет Пенчо Геров и подкрепата на настоящия Григор Даулов. И тогава, и сега двамата рамо до рамо се грижат за визията на село Чавдар.

Чавдар претърпя една много значителна трансформация от едно обикновено българско село, когато всички считаха, че българските села замират, към едно село, което се превърна в образец за устойчиви политики, за устойчива реализация на европейски проекти и може би тази промяна вече свикнахме с нея и ни поставя пред едно ново предизвикателство - това да бъде бъдещата промяна, разказва кметът Григор Даулов.

Когато промяната за селото започва, почти никой в общинската администрация не знае какво означава европейски проект и какво е необходимо, за да се реализира. До днес, когато с европейски средства в село Чавдар са завършени около 25 проекта.

Много тежките и важни проекти минаха първи - това са инвестиции в улична мрежа, в изграждане на тротоари, в паркова среда, които започнаха да променят облика на Чавдар и да бъде видим за останалите, така че инфраструктурните проекти с европейски средства са изключително важни, категоричен е кметът.

Чавдар предлага възможност да се гледа дете без да си вързан с града. И е изключително тихо, и носи спокойствие. В същото време, Чавдар има всички удобства на града, има си канализация, защото аз бях много впечатлен, бях подготвен да копаем ями. Нещо, което е много странно в Чавдар и странно в хубавия смисъл е, че няма дупки. Както човек си кара из село почва да свиква с идеята, че улиците са равни до момента, до който не отиде в някое съседно село и тогава слаломът започва с пълна сила, казва Иван.

15 години след първите стъпки и днес село Чавдар не спира да гледа в бъдещето, продължава да мечтае. И в момента се работи върху няколко проекта с европейски средства.

Почти всяка година надграждаме във всичките обекти добавяме по нещо ново като туристическа инфраструктура. Няма да е преувеличено, ако кажа, че особено през миналата година преди обективната обстановка, която е в момента, в Чавдар посещенията на тези обекти и един, който не е с европейски средства, това е Фолклорен център – Чавдар, реализират десетки хиляди посещения на година, организирани с туроператори, с детски градини, с училища от цялата страна и тези обекти работят и имат бъдеще, допълва кметът.

Но няма значение колко добра е визията на селото, ако няма хора, които да го изпълнят с живот и смисъл.

Тук се чувствам като у дома. Имаме такива страхотни комшии, които се грижат за нас, помагаме си, гледаме си се, бабите ми предлагат да ми гледат детенцето, ако имам нужда от помощ. Такива приятни неща, които в града вече ги няма. Ние сме живели в апартамент в София, съседите са само на "здрасти". Тук всички си помагат и наистина можеш да отидеш да почукаш на вратата на съседа и да му кажеш "дай ми малко сол", което вече в града наистина го няма. По този начин определено угасват отношенията между хората в големия град, споделя Катерина.

Пожелавам си да виждам едно здраво, щастливо, усмихнато население, с повече деца. Това, което сме наследили през годините, надградили, да продължи напред и наистина да има една последователност, устойчивост във времето, гледа към бъдещето кметът на селото.

Малко над 1 000 души живеят в село Чавдар. Безработицата в селото е изключително ниска заради големите предприятия в близост. А интересът към купуване на имоти расте с всеки изминал ден. Надеждата и на кмета, и на жителите в селото е то да се напълни с млади хора и детски усмивки, за да има кой прави живота там още по-цветен.

Сн. Десислава Кулелиева

Вижте още и как хървати, босненци и черногорци се обединяват заедно чрез европейски проект за създаване на "интелигентни" училища. Идеята е учебните заведения в малките населени места в трите държави – Хърватия, Босна и Черна гора, да се променят така, че един ден да няма значение къде точно учиш.

Всичко това е възможно благодарение на кохезионните фондове и подкрепата на ЕС.

В тези интелигентни училища децата не са само обикновени ученици. Те сами създават своите първи произведения и се състезават помежду си, за да придобият увереност в идеите си и сигурност, че могат да са победители и да постигат всяка своя цел.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Още от предаването вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванатият с подкуп варненски полицай бил от най-добрите служители
Хванатият с подкуп варненски полицай бил от най-добрите служители
150-и ден: Протестиращи блокираха кръстовища и нахлуха на Немския коледен базар
150-и ден: Протестиращи блокираха кръстовища и нахлуха на Немския коледен базар