НОВИНИ

Утре вечер в "Европейци": Едно българско село с удобствата на съвременен град

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:48, 04.12.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света
Снимка: Десислава Кулелиева

В следващото издание на предаването "Европейци" - утре вечер веднага след новините в 20.00 ч., репортерът Цанка Николова и операторът Мартин Костов ще ви заведат на разходка до Чавдар - едно нетипично българско село, което по нищо не отстъпва на европейските.

Детска градина, училище, лекар, зъболекар, магазини. Село Чавдар предлага всички удобства на съвременния град.

Иван, жител на с. Чавдар: Дали Чавдар е европейско село в сравнение с останалите села в България, 100%. Има си канализация, защото аз бях много впечатлен, бях подготвен да копаем ями. Нещо, което е много странно в Чавдар и странно в хубавия смисъл е, че няма дупки.

Да живеят на село в къща с голям двор за Иван и Катерина е сбъдната мечта. Преди да се установят в Чавдар, не знаят за славата му на европейско село. Избират живота тук, пред този във Варна и София. И вече година намират спокойствието и свободата, от която имат нужда, за да отгледат детето си.

"Тук се чувствам като у дома. Имаме такива страхотни комшии, които се грижат за нас, помагаме си, гледаме си се, бабите ми предлагат да ми гледат детенцето, ако имам нужда от помощ. Такива приятни неща, които в града вече ги няма", споделя Катерина.

Село Чавдар изглежда така благодарение на около 25 проекта, финансирани с европейски средства.

Григор Даулов, кмет на с. Чавдар: Много тежките и важни проекти минаха първи - това са инвестиции в улична мрежа, в изграждане на тротоари, в паркова среда.

Безработицата тук е изключително ниска заради големите предприятия в близост. А интересът към купуване на имоти расте с всеки изминал ден. Надеждата и на кмета, и на жителите в селото е то да се напълни с млади хора и детски усмивки, за да има кой прави живота там още по-цветен.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Още от предаването вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Българската Коледа": Помощ за дете с церебрална парализа
"Българската Коледа": Помощ за дете с церебрална парализа
Раздадоха годишните награди на "Новини и актуални предавания" в БНТ
Раздадоха годишните награди на "Новини и актуални предавания" в БНТ