Заведения и хотели в Русе масово фалират след второто затваряне

от БНТ
20:24, 04.12.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Над 40 заведения в Русе са фалирали и са обявени за продан, броени дни след второто им затваряне заради коронавируса. Половината от хотелите в града също затварят врати, защото нямат гости.

Пълен колапс - с тези две думи хотелиерите и ресторантьорите в Русе описват ситуацията в бранша. Заради неизплатени дългове към кредитори и търговски партньори много заведения отиват на принудителна продажба от частни съдебни изпълнители.

А собствениците на тези, които все още не са фалирали, са пуснали в неплатен отпуск служителите си. През януари, спрямо COVID ситуацията, ще решават дали да ги съкратят.

Заведенията, които са взели капаро за Коледа и Нова година, в момента го връщат.

От бранша прогнозират, че ресторантьорският бизнес ще е последният, който ще се възстанови след кризата, нищо, че е понесъл първи удара на епидемията.

Ресторантите и кафенетата в Русе са под ключ, а половината хотели зазимени.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе : "Вече има на т.нар. борса за недвижими имоти и по частни съдебни изпълнители над 40 заведения, които ще се продават. Това означава, че тези заведения никога повече няма да отворят.

Красимир Иванчев е кандидатствал по всички програми, за да осигури заплати на персонала си и да го задържи след локдауна. Смята обаче, че държавата трябва да подпомогне и работодателите.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: В Австрия и в Германия направиха програми, които са 80% от оборота от миналата година да се дадат на собственика, за да има възможност той да си покрие всичките тези неща като режийни разходи и разходи за амортизации.

А този хотел затваря врати до пролетта - няма нито един клиент.

Мая Русанова - собственик на хотел: За съжаление, обаче, не ни затварят официално, затвориха само ресторантите, за да могат да си вървят всички данъци и такси.

Хотелът е одобрен по програмата 60/40. Парите от държавата обаче закъсняват. В момента чакат сумите за октомври.

Мая Русанова - собственик на хотел: Излиза така, че за всички разходи и заплати ние за два месеца и половина - три напред трябва да имаме готови пари, които да даваме, след това да си ги чакаме. Реално ние сега имаме нужда от помощ, по-нататък всички ще са фалирали.

Браншът не среща разбиране и от доставчиците на комунални услуги.

Мая Русанова - собственик на хотел: Там нямахме никакви отсрочки за плащане. Сумите са огромни за ток и за газ.

Хотелиерите и ресторантьорите казват, че вече не разчитат на празниците през декември, за да покрият разходите си някак през тази трудна година. Надяват се държавата да ги подкрепи, като облекчи данъците им за времето, когато не са работили, и да подпомогне договаряне за разсрочване на задълженията им.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
При строги мерки за дезинфекция: Пуснаха лифта в Банско
При строги мерки за дезинфекция: Пуснаха лифта в Банско
Спазват ли се мерките за безопасност на Немския коледен базар в София?
Спазват ли се мерките за безопасност на Немския коледен базар в София?