НОВИНИ

Прекрасен футболен празник за 100 години Марица Пловдив

прекрасен футболен празник 100 години марица пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 26.09.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

ПФК Марица Пловдив се присъдени към отборите с едновековна история. Официалното честване на събитието събра няколко поколения футболисти от школата на клуба, като безспорно най-популярният от тях е Христо Стоичков.

Близо 3000 бяха зрителите и гостите, които уважиха тържеството на жълто-сините. Основателен интерес предизвика Христо Стоичков, който беше посрещнат от президента на клуба Христо Христов.

"Чувството е голямо да видиш толкова много хора, да видиш толкова много деца, да усетят... Добре е. 100 години все пак е история на българския футбол. Много от този отбор са тръгнали за световния футбол, за европейския футбол. И аз се гордея, че съм юноша на Марица Пловдив и все пак това ми дава на мен едно, така, вътрешно голямо чувство за дълг, че съм си изпълнил моя дълг като футболист от къде съм тръгнал. Много, много спомени... Беше 75-а година, когато за пръв път дойдохме тук на този стадион с бате Огнян", сподели Стоичков.

Неговият откривател си спомня септемврийския ден, когато за първи път е забелязал бъдещата легенда. Треньорът Огнян Атанасов е обикалял пловдивските училища, за да прави подбор на талантливи деца, за да бъдат привлечени в клуба.

"Междучасие беше, играеха мач. Гледам едно дете където е топката, там е и той, и така го взех. Иначе, беше много дисциплиниран, много изпълнителен, слушаше. Дори и болен е бил и пак е идвал на тренировки", сподели Огнян Атанасов.

Школата на клуба е дала още много имена, оставили диря в родния футбол - Динко Дерменджиев - Чико, Атанас Узунов, Георги Попов - Тумби, Георги Георгиев, Костадин Видолов и много други.

Нещо невероятно, да, този голям клуб за мен, за Пловдив и за България, който е дал много футболисти, заслужава това уважение и виждаме, че има доста хора. Това говори добре", каза Краси Чомаков.

"Аз съм един от хората, които са тръгнали от деца и стигнал до първия отбор, във В група, в Б и А група. Малко са такива като мен. Радвам се, че съм един от тези, които са играли тук на този стадион", коментира още Сашо Александров.

Бяха раздадени много почетни плакети, а празникът завърши с футболна среща между ветерани на Марица и отбора на пловдивските звезди, който беше воден от легендата Христо Бонев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Автор: Мария Павлова - Кръстева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,7 разтърси Филипините
Земетресение с магнитуд 5,7 разтърси Филипините
Лацио победи в дербито за Рим
Лацио победи в дербито за Рим