НОВИНИ

Транспортният министър издаде заповед за безопасно разтоварване на заседналия кораб

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 26.09.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Какво става със заседналия край Камен бряг кораб и товара, който носи? На шестия ден от инцидента транспортният министър Христо Алексиев обвини собственика в безотговорно поведение и подписа заповед за незабавни действия по безопасното му разтоварване, извеждане и задържане до пълното възстановяване на направените от държавата разходи.

"Пробойните са най-вероятно в носа, но аз не ги видях, понеже от изтичането на препарата нямаше видимост. Беше минимална видимостта, една педя", каза водолазът Найден Недев.

А оттам ли изтича този азотен тор и как се разбира, че изтича?

"Там видимостта беше изключително лоша, значи следва, че има теч на препарат”, обясни той.

Резултатите от пробите, които вчера взе бившият военен водолаз Найден Недев, се очаква да станат готови във вторник. Вчера проби от водата взеха и експерти от Изпълнителната агенция по околна среда, но все още не е ясно какво е количеството на азот в тях. Учени от Института по океанология заявиха, че ако намиращите се на борда три хиляди и триста тона азотни торове попаднат във водата, това ще доведе до екокатастрофа.

"Корабособственикът и застрахователят имат отношение и би трябвало да реагират, но при положение, че те не реагират и явно има пробойни, за мен означава, че държавата би следвало да се намеси спешно, без да губи нито ден", коментира капитан Богдан Богданов от Българската морска камара.

От днес на мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Живко Петров, за да координира и контролира акцията, съобщиха от министерството. По-рано граждански организации изразиха недоволство от липсата на бързи действия и поискаха оставката на ръководството на изпълнителната агенция.

От министерството уверяват, че са предприети необходимите действия и всички отговорни институции са ангажирани през последните дни да намерят най-доброто решение. В прессъобщението цитират министър Христо Алексиев, че няма да толерира безотговорно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски интереси.

В Турция, откъдето е собственикът на кораба "Вера Су", при такава ситуация държавата се намесва след 48 часа. У нас обаче законът не предвижда конкретен срок.

"Бих създал веднага една група от специалисти и на базата на техния опит и знания да намерим най-доброто решение за облекчаването на кораба", категоричен бе капитан Богдан Богданов.

"Утре вечер времето се влошава, което ще вдигне голяма вълна, наричат го рибарите мелтем и в рамките на три-четири дена този вятър няма да спре”, каза още водолазът.

Морските експерти са единодушни, че при силен североизточен вятър шансът корабът "Вера Су" да се запази цял, са минимални. Единственият шанс за успех според Найден Недев е ако в спасителната акция се включат и Военноморските сили.

Репортери: Нивелина Няголова и Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вотът в Германия: Олаф Шолц и Армин Лашет имат много близки резултати
Вотът в Германия: Олаф Шолц и Армин Лашет имат много близки резултати
Остава само седмица до края на националното преброяване
Остава само седмица до края на националното преброяване