Остава само седмица до края на националното преброяване

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:00, 26.09.2021
5279
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Седмица до крайния срок за преброяване на населението - по електронен път или с преброител. Има обаче проблеми и още много въпроси.

До момента електронно са се преброили 2 068 000 души, което е близо една трета от населението на страната. В шест района вече е преброено над половината от населението. Класацията се води от Перник, следват София, Ловеч, Русе, Враца и Луковит.

Сред най-честите проблеми пред преброителите са заключени входове без звънци, а когато все пак отворят, много семейства казват, че ще се преброят електронно и така се налага преброителите да ходят отново. В кварталите с ромско население проблемите са още по-големи.

И в неделния ден Кристина Цветкова посещава семействата в столичния район "Оборище", където е преброител. До момента има данни за половината от тях. Твърди, че сред най-големите проблеми е липсата на достъпност в сградите, пусти апартаменти, за които и съседите нямат информация.

"Основният препъникамък дойде от това, че се дублира физическото преброяване с електронното преброяване. Посещавайки един адрес, много често хората ми казват, че ще се преброят електронно и аз съм задължена за мое собствено удобство да им дам личния си телефон, за да не ги посещавам по няколко пъти, докато те все пак до 30 септември се преброят електронно и ми предоставят електронния си код. След като се преброят електронно, е голямо удобство и за преброителите, и за хората да залепят кода на външната врата, тъй като той не предоставя никакви лични данни", обясни Кристина.

Електронния код може да оставите и на съседите, но най-лесно е директно на преброителя, стига да се засечете с него.

"Сега предоставих кода на преброителя. Стана изключително бързо и лесно", сподели Асен Митов от София.

Как да ги познаете: Преброителите носят сини маски с надпис "Преброяване 2021"

Много преброители в Пловдив се опасяват, че няма да свършат работата си в определения срок и част от хората ще останат непреброени. В ромските квартали семействата често живеят в едно жилище, а са регистрирани в друго или пък са в чужбина, а роднините им нямат пълните им данни.

"Някои хора се страхуват, мислят, че ще им слагам ваксина, други мислят, че ще им бутаме къщите, трети пък се надяват да им се дадат апартаменти или къщи. Така че всеки си е с различните страхове и проблеми, но общо взето са отзивчиви", обясни преброителят Виолета Кирова.

В кварталите "Столипиново" и Хаджи Хасан махала малка част от жителите са се преброили електронно. Повечето очакват преброителите в дома си.

БНТ: Знаеш ли какво ще стане, като дойде преброителят у вас?

"Да, наясно съм... ще описвам имущество горе долу", отговори 23-годишната Даниела.

БНТ: А ти защо не се преброи електронно?

"Ами нещо не ми се получи. Опитах с телефона и се отказах по бързата процедура", каза тя.

БНТ: И чакате сега преброителя у вас?

"Да", допълни Даниела.

Преброителите могат да задават само въпроси, които се съдържат в преброителните карти. Те нямат право да изискват лични карти, нито попълване на декларации или полагане на подпис. За семействата, които до 30 септември не са преброени нито на място, нито електронно, от 1 до 3 октомври преброителят трябва да ги посети отново.

20 подпомагащи центъра за преброяването работят в страната

Глобата за хората, които не са се преброили, е 160 лв. А всеки, който иска да се преброи електронно, няма компютър вкъщи или не може да борави с него, може да ползва помощта на 20 подпомагащи центъра в цялата страна.

Ако се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата ви, е преброител, можете да направите проверка като съобщите името му на телефон *2021 или 02/ 90 78 430.

По-активни в онлайн попълването на преброителната карта са жените. Най-много регистрации са направили хората между 40 и 49 години, като 60% от тях са жени.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър издаде заповед за безопасно разтоварване на заседналия кораб
Транспортният министър издаде заповед за безопасно разтоварване на заседналия кораб
ГЕРБ-СДС ще обявят своя кандидат за президент на 12 октомври (Обзор)
ГЕРБ-СДС ще обявят своя кандидат за президент на 12 октомври (Обзор)