Ще застраши ли Коледа липсата на шофьори във Великобритания?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:47, 26.09.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

До 10 500 шофьори на камиони и птицевъди ще могат да получат временна британска виза като част от опитите на Лондон да не допусне нарушаване на снабдителните вериги по Коледа.

Липсата на шофьори вече наруши зареждането на бензиностанциите във Великобритания. През последните месеци проблеми изпитват и супермаркети, и заведения за бързо хранене. Министърът на транспорта заяви, че не иска да подбива британската работна сила, но не може да стои безучастен пред образувалите се опашки.

"Хората леко полудяват, да се наредиш в шест часа на опашка за гориво си е малко налудничаво", коментира шофьор.

Дълги опашки за гориво във Великобритания, спешно се търсят шофьори на тирове

Британският транспортен бранш говори за недостиг на около 100 000 шофьори на тежкотоварни камиони. Само супермаркетите се нуждаят от 15 000 водачи за работа на пълен капацитет по Коледа. Дефицитът на шофьори се изостря от ковид пандемията, данъчните промени, Брекзит, застаряващата работна сила, ниското заплащане и лошите условия за труд. Затова сега чужденците са необходими.

"Трябва да направят нещо. Трябва да им дадат всичко. Дори закуска или сладолед, всичко. Нуждаят се от тях", заяви Григориън, който е шофьор на лимузина.

Освен привличане на чуждестранни работници правителството планира и мобилизация на инспектори от Министерството на отбраната, за да се ускорят специализираните шофьорски изпити. Търсенето на дългосрочни решения включва безплатно, кратко и интензивно обучение на 4000 шофьори на големи камиони.

Чуват се и гласове за отпускане на заеми за специализирани курсове, по подобие на студентските. Коледните пуйки за британците също трябва да се подсигурят, защото индустрията традиционно разчита на работна ръка от Континента, но след Брекзит тя стана по-дефицитна и по-скъпа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Утре ще е последният топъл септемврийски ден
Утре ще е последният топъл септемврийски ден
Швейцария одобри еднополовите бракове
Швейцария одобри еднополовите бракове