НОВИНИ

Дълги опашки за гориво във Великобритания, спешно се търсят шофьори на тирове

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:32, 25.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания планира да издаде 5000 временни визи на чужденци, за да компенсира недостига на шофьори на тежкотоварни камиони. Липсата на работна ръка в сектора доведе до нарушаване на снабдителните вериги и доставките на гориво. Пред бензиностанциите на Острова се извиха дълги опашки. Властите призоваха хората да не се запасяват панически, включително в туби, и по възможност да отложат зареждането.

Правителството заяви, че в рафинериите има достатъчно гориво. Някои бензиностанции обаче са затворени. Според властите не работят под 1% от тези търговски обекти, а в мрежата има "достатъчни количества за нормално ползване по това време на годината". Най-голямата верига отчита, че 20 от нейните 1200 бензиностанции са затворени, а в между 50 и 100 обекта липсва поне един вид гориво.

С наближаването на Коледа недостигът на шофьори на Острова създава риск и от дефицит на други стоки, включително храни. Има идея и за привличане на кадри от армията.

"Със сигурност трябва да допуснем квалифицирани шофьори от чужбина, но това е краткосрочно решение. В дългосрочен план се нуждаем от помощ при обучението за набирането на нови шофьори, за изпитите, които са болезнено бавни. Трябва да подобрим и обектите за шофьори на камиони. Много хора са отблъснати от дългите работни часове, лошите условия за отдих и недостатъчното заплащане", каза Род Маккензи от Асоциацията за пътни превози.

В Обединеното кралство има недостиг на около 100 000 шофьори на тежкотоварни камиони, отчита браншовата асоциация. Съществуващият дефицит на хора се задълбочава и от други фактори като пандемията от COVID-19 и последиците от Брекзит. Младите хора избягват професията - средната възраст на тежкотоварните шофьори във Великобритания е 55 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Няма как да стане, ако не се ваксинираме!
Христо Стоичков: Няма как да стане, ако не се ваксинираме!
На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на европейците
На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на европейците