НОВИНИ

Премиерът Борисов призова за мобилизация през следващите три седмици

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:10, 03.04.2020
Чете се за: 02:07 мин.
Политика

1700 медицински и немедицински персонал в 34 лечебни заведения ще получат по 1000 чисто към заплатите си. Това обяви здравният министър. Премиерът Борисов определи удължаването на извънредното положение като единствената доказана мярка в света.

Когато пикът на заболяването с коронавирус мине и болните намалеят рязко - рязко ще се смекчат и мерките - категоричен беше премиерът Борисов. Премиерът призова за мобилизация през следващите 3 седмици. Той изтъкна, че в момента няма 100% надежден тест и целият свят работи в тази посока: към неговото създаване. Когато вече е факт, България ще купи, тогава ще може да се тестват от 20 до 30 000 души на ден. Възложил е 2 милиона маски да се произведат и да се раздават безплатно.
Общо 6 милиона лева ще отдели държавата за допълнителното възнаграждение на медиците на първа линия - по 1000 лева чисто на човек.

През следващите 2-3 седмици се очаква пикът на заразата с коронавирус у нас. Всяка мисъл в посока - разхлабване на мерките и изграждане на групов имуниитет у младите, премиерът Борисов коментира така:

Бойко Борисов - министър-председател на България: Това означава да кажем: "ето тези ще умрат, другите да оживеят.

Борисов мотивира и предложението за удължаване на извънредното положение, като напомни, че единствената доказана мярка и в света е изолацията. И по тази точка няма спорове между Националния щаб и Медицинския съвет.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Недай Боже сега, след като мине този период, да се окаже, че има още депутати, може да не се събере парламентът, за да се гласува и затова предложихме по-дълъг срок. Обяснявам: дай боже и ето пред вас казвам - 3 дена да имаме подред, Мутафчийски да казва, че намаляват, сиреч платото е минало и намаляват болните - рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем към план ,"В", "С" и т.н.

Затова премиерът призова за мобилизация през следващите 3 седмици.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние още: пази Боже, нямаме като в другите държави тоя пик в болниците - да връщаме, да няма къде да ги караме. И неслучайно от Сингапур до Великобритания България се дава за пример за най-добре справилата се държава.

Борисов призна, че се притеснява от данните за безработицата, защото я е заварил на 15-16 процента, а е паднала до под 4.

Бойко Борисов - министър-председател на България: И знам как се сваля безработица, как да не ме притеснява, но към днешна дата на първо място ме притеснява здравето. После пари ще намерим, после ще се възстановим.

Според премиера вече има единодушие по темата с тестовете.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Тестове няма надеждни. Второ - няма количества от надеждните от къде и как физически да се купят, недостигът е във всички страни. В момента светът произвежда, мисли и когато имаме, ще тестваме от 20 до 30 000 на ден. Когато му дойде времето казваше царя.

Премиерът се е тествал вчера за коронавирус за втори път в отговор на поредните публикации по негов адрес.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Защото прочетох, че искаме да удължим извънредното положение, защото съм бил болен и да се скрия. Идиоти абсолютни и може би не трябваше тоя текст да отпада от закона, но както и да е. И ще си го платя аз, ей сега ще дойде професорът да му дам парите.

За спора за ползите от маските и трябва ли да се раздават безплатно.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Възложил съм 2 милиона маски да се произведат и да се дадат без пари - щом това е проблемът - 3,50. За цигари 3 и 50 може - за маска не може. Държавните пари са все едно някъде идват отгоре. Ще ги дадем.

А медицинските и немедицинските специалисти от първа линия в борбата с вируса ще получат по 1000 чисто към заплатите си.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това допълнително възнаграждение ще получат 1700 медицински и немедицински персонал ще го получат в 34 лечебни заведения.

На изпълнителна комисия на ГЕРБ е решено парламентарната група на партията да внесе проект на решение за замразяване на депутатските заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция в Пловдив: Гражданите да отложат промяната на регистрационните талони на автомобили с газови уредби
Пътна полиция в Пловдив: Гражданите да отложат промяната на регистрационните талони на автомобили с газови уредби
В Русе обмислят само местни производители да изхранват хората в града заради коронавируса
В Русе обмислят само местни производители да изхранват хората в града заради коронавируса