НОВИНИ

Роботи помагат на лекарите в Италия

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 03.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Шест робота помагат на медицинския персонал в борбата с коронавируса в болницата на италианския град Варезе. Машините работят в най-силно заразните отделения, като така лекари и сестри избягват рисковете. Същевременно медиците могат да наблюдават пациентите и да общуват с тях.

Болницата Чирколо във Варезе, Ломбардия е само на 60 километра северно от Милано. Лечебното заведение е изложено на вируса от седмици, но персоналът вече е по-защитен и използва подкрепата на няколко механизирани помощници. Един от тях е Томи, наречен на сина на шефа на спешното отделение.

Томи: Чрез моите технически възможности медицинският персонал може да поддържа връзка с пациентите без необходимост от пряк контакт.

Роботите влизат в зоните под карантина, отменят изтощените медици, намаляват броя на необходимите хора и най-вече редуцират преките контакти с рисковите пациенти.

Джани Бонели - директор на болница "Чирколо": Друго предимство за пациента и персонала е по отношение на организацията в болницата. Можем да използваме по-малко защитно облекло и маски, които точно сега не достигат.

Роботите предават показателите на пациента, като разчитат данните от апаратурата и позволяват двустранно общуване между него и лекуващия лекар. Така се гарантира по-продължително наблюдение и по-бързо откриване на евентуални проблеми в състоянието на болния. Поне две болници в Ломбардия се превърнаха в разпространители на зараза след като пациенти предадоха коронавируса на лекарите, а те пренесоха патогена в районите, за които отговарят.

С роботите пациентите се чувстват и по-малко самотни.

Франческо Дентали - лекар: Първата реакция не е положителна, особено при по-възрастните пациенти, но ако им обясните каква е целта, те са доволни, защото могат да разговарят с лекаря си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без лихви за нeплатени в срок такси за градини и ясли в Пловдив
Без лихви за нeплатени в срок такси за градини и ясли в Пловдив
Въвеждат вечерен час и в Панагюрище
Въвеждат вечерен час и в Панагюрище