НОВИНИ

1700 души от 34 лечебни заведения ще получат 1000 лв. към заплатите си

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:17, 03.04.2020
Чете се за: 02:58 мин.
Политика

1700 медицински и немедицински персонал в 34 лечебни заведения ще получат по 1000 чисто към заплатите си. Това обяви здравният министър. Премиерът Борисов определи удължаването на извънредното полжение като единствената доказана мярка в света.

Приложените мерки за изолация са наложителни е първият извод в доклада от 400 страници на медицинския съвет.

Когато платото е минало и намаляват болните - рязко ще се смекчат мерките - категоричен беше премиерът Борисов. По темата с тестовете той изтъкна, че когато светът създаде надежден, тогава ще се закупят и ще се тестват от 20 до 30 000 на ден. Премиерът призова за мобилизация през следващите 3 седмици. Възложил е 2 милиона маски да се произведат и да се дадат без пари.

Днес всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия и които имат участие по наблюдението със заболелите, да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лева чисто възнаграждение. Общата сума възлиза на 6 милиона лева. Като очакванията са тази сума да нарастне през април предвид, че има нови области с нови случай на заразени с коронавирус.

Когато в една болница има до 5 заразени с коронавирус, по 1000 лева получават 40 души от персонала. Ако заразените са между 5 и 10 - 70 души от персонала на болницата, а над 10 заболели - 100 човека от персонала вземат по 1000 лева.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това допълнително възнаграждение ще получат 1700 медицински и немедицински персонал, ще го получат в 34 лечебни заведения. Което представлява 2 милиона и 600 000 лева, а останалите до 6 милиона, ще получат хората, които работят в центровете за спешна медицина, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

Премиерът присъствал на спор между професори за това трябва ли да се слагат сега
БЦЖ за ваксини в борбата с коронавируса.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Вчера три часа спориха трябва да ви кажа, че аз имам една дисертация - защитена, но мога да се явя вече пред един съвет. Тези ваксини се слагат на деца, започват да действат след 8 месеца, че е абсолютно противопоказно да се слагат по време на пандемия, епидемия, на възрастни хора, преди това се прави тест за алергия, за еди какво си, за еди какво си, защото ако се направи допълнително имунизация става тежка реакция, алергии. Добър ли съм. Греша ли за нещо?

И производителя на БЦЖ ваксината обясни: в американска статия имало хипотеза, че държавите, в които е започнало ранно БЦЖ имунизация, те може би са запазени от заболяването, но това ще се доказва тепърва.

Д-р Румен Кофинов - управител на държавната фирма Булбио: Дали трябва да се прави масова имунизация в момента - моето мнение - категорично не.

Премиерът се е тествал вчера за втори път в отговор на поредните публикации по негов адрес.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Защото прочетох, че искаме да удължиме извънредното положение, защото съм бил болен и да се скрия. Идиоти абсолютни и може би не трябваше тоя текст да отпада от закона, но както и да е. И ще си го платя аз, ей сега ще дойде професора да му дам парите.

Борисов мотивира и предложението за удължаване на извънредното положение. И напомни, че единствената доказана марка и в света е: изолацията. И по тази точка няма спорове между щаба и съвета.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Недай Боже, сега да, след като мине този период да се окаже, че има още депутати, може да не се събере Парламента, за да се гласува и затова предложихме по-дълъг срок. Обяснявам: дай боже и ето пред вас казвам - 3 дена да имаме подред, Мутафчйски да казва, че намаляват, сиреч платото е минало и намаляват болните - рязко ще издърпаме мерките назад, за да минеме към план ,,Б" ,, Це" и т.н.

Единодушие било постигнато и по темата с тестовете.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Тестове няма надеждни. Второ - няма количества от надеждните от къде и как физически да се купят, недостига е във всички страни. В момента света произвежда, мисли и когато имаме, ще тестваме от 20 до 30 000 на ден. Когато му дойде времето казваше царя.

През следващите 2-3 седмици се очаква пика на заразата. Все по-тежко ще става, каза Борисов. Всяка мисъл в посока - за разхлабване на мерките и изграждане на групов имуниитет у младите, премиерът коментира така:

Бойко Борисов - министър-председател на България: Това означава да кажеме: ,,Ето тези ще умрат, другите да оживеят".

Затова премиерът призова за мобилизация през следващите 3 седмици.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние още: пази Боже, нямаме като в другите държави тоя пик в болницте - да връщаме, да няма къде да ги караме. И неслучайно от Сингапур до Великобритания България се дава за пример за най-добре справилата се държава.

Премиерът коментира и спора за маски.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Възложил съм 2 милиона маски да се произведат и да се дадат без пари - щом това е проблемът -3,50. За цигари 3,50 може - за маска не може. Държавните пари са все едно някъде идват отгоре. Ще ги дадеме.

На изпълнителна комисия на ГЕРБ е решено парламентарната група на партията да внесе проект на решение за замразяване на депутатските заплати.

Борисов призна, че се притеснява за данните за безработицата, защото я е заварил на 15-16 процента и е смъкната до 4 по време на управлението му. Но постави на първо място здравето на хората и каза: когато се възстановим, пари ще се намерят.

МС одобри договор между здравното министрство на България и Китайската национална фармацефтична корпорация за външна търговия за досатвка на лекарствени продукти с добър ефект при лечение на коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастни хора от русенски села си искат отново банкоматите
Възрастни хора от русенски села си искат отново банкоматите
Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение
Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение