НОВИНИ

Премиерът на Нова Зеландия подава оставка

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:22, 19.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Неочаквана оставка в Нова Зеландия - на първата си пресконференция за годината премиерът Джасинда Ардърн обяви, че се оттегля от поста си.

42-годишната харизматична лидерка не скри и причината за решението си - пълно изтощение.

"Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми. Но тази роля носи със себе си и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш и кога не си". С тези думи Джасинда Ардърн шокира журналистите на първата си пресконференция за годината и обяви, че се оттегля на 7 февруари.

"Знам какво се изисква, за да вършиш тази работа и знам, че аз вече не притежавам необходимите качества, за да съм добра на поста. Знам - решението ми ще предизвика много коментари и въпроси за "истинската причина" да се оттегля. Ето защо ще ви я кажа - истината е, че това бяха шест години, изпълнени с много предизвикателства. А аз съм човек. Политиците са хора. Правим всичко по силите си до тогава, до когато можем. И после идва моментът да спреш. За мен той настъпи", каза Джасинда Ардърн.

Според психолози, пълното изтощение или така нареченият "бърнаут" започва с емоционална умора и минава много време, докато човек достигне до момента, в който не може повече да работи. Случи ли се веднъж, обаче, лечението отнема време и една кратка отпуска не би помогнала човек да се почувства по-добре.

"Няма да бъде изненадващо, ако и други световни лидери - политици или хора на отговорна позиция кажат, че са изтощени. На фона на събитията от изминалите три години, това е често срещано сред хората по света. Да взимаш трудни решения и то във времена на несигурност, няма как да не се отрази на психиката", каза клиничният психолог д-р Рейчъл Мърфи.

42-годишната Ардърн се радва на широко одобрение сред новозеландците. Зае поста на 37 години, с което стана една от най-младите жени в света, ръководили държава. Тя е и едва втората, станала майка по време на мандата си. На фона на важните събития в личния си живот, беше начело на страната си по време на тежки кризи - нападението в Крайстчърч, при което загинаха 51 души, изригване на вулкан и пандемията.

"Всеки казва "работата ѝ е тежка", но нека не забравяме, че тук става дума не просто за човек, който има тежка професия, а за млада майка, която вероятно трудно балансира между премиерския пост, майчинство, социален живот", каза проф. Николас Глозиър, преподавател по клинична психология.

А в чисто политически план за Нова Зеландия предстои управляващата партия да си избере нов лидер, който ще заеме премиерския пост, след която на 14 октомври страната ще гласува на парламентарни избори.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-голямата пица в света, опит за световен рекорд в Лос Анджелис
Най-голямата пица в света, опит за световен рекорд в Лос Анджелис
Служебният кабинет прави отчет за свършената работа
Служебният кабинет прави отчет за свършената работа